Acasă Politica Demersurile guvernului liberal

Demersurile guvernului liberal

53
0
Trebuie să înţelegem faptul că ţara are nevoie de responsabilitate, disciplină şi de solidaritatea tuturor pentru a împiedica răspândirea virusului COVID-19.
În prima şedinţă după învestire, guvernul a adoptat un pachet de măsuri economice şi sociale de sprijin pentru angajaţii şi companiile afectate de criza coronavirus, pentru a limita efectele economice negative. Premierul Orban a făcut apel la calm, responsabilitate şi atitudine raţională.
În data de 19 martie 2020, solicitarea Preşedintelui României, Klaus Iohannis, adresată Parlamentului, cu privire la încuviinţarea stării de urgenţă pe teritoriul României, a fost votată de către Parlamentul României şi se aplică starea de urgenţă pe întreg teritoriul României pe o durată de 30 de zile.
În urma publicării actului votat de către Parlament, guvernul liberal a adoptat două Hotărâri prin care suplimentează bugetele  pentru Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia guvernului, aşa cum apare publicat în Monitorul Oficial al României, nr. 224/19.03.2020, totul pentru a limita şi a face faţă epidemiei de COVID-19. Bugetul celor de la Ministerul Sănătăţii a fost suplimentat cu  suma de 42.000 mii lei cu scopul de a asigura cheltuielile aferente carantinei pentru fiecare persoană, după cum urmează:
– Alocaţia de cazare în valoare de 230 lei/zi,  care include şi serviciile de curăţenie, spălătorie, asigurarea produselor de igienă
– Indemnizaţia de cazare în cuantum de 70 lei/zi cu scopul de a asigura hrana (3 mese/zi), apa (între 2-4litri/zi de persoană), cheltuielile pentru îmbrăcămintea corespunzătoare
Direcţiile de sănătate publică judeţene vor fi cele care vor deconta cheltuielile menţionate mai sus, la solicitarea administraţiei publice locale sau a operatorilor economici, potrivit Hotărârii de Guvern, totul pentru a asigura condiţii optime persoanelor aflate în carantină.
Guvernul liberal a adoptat măsuri bugetar-fiscale în combaterea pandemiei cu coronavirusul, astfel:
• Întregul pachet de măsuri de sprijin pentru angajaţii şi companiile afectate de pandemia COVID-19 beneficiază de o alocare bugetară de 30 de miliarde de lei şi impactul economic este estimat la aproximativ 100 de miliarde de lei. Sursele de finanţare sunt bugetul naţional şi fondurile europene.
• A fost majorat plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri prin intermediul Fondului de garantare cu 5 miliarde de lei, acesta poate fi suplimentat cu alte 5 miliarde şi se poate ajunge la 15 miliarde. Astfel, guvernul garantează credite pentru investiţii şi pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda pentru ambele produse este subvenţionată integral, iar comisionul de administrare este zero. Garanţia funcţionează pentru 90% din credite în cazul creditelor până într-un milion de lei şi de 80% pentru creditele de peste un milion.
• Guvernul a decis ca durata finanţărilor să fie de 10 ani pentru investiţii şi de 6 ani pentru capitalul de lucru.
• Efectul de multiplicare în economie al acestor măsuri este estimat la aproximativ 70 de miliarde de lei.
De asemenea, statul şi-a asumat următoarele angajamente de plată faţă de companii:
  Va fi rambursat TVA-ul în valoare de 9 miliarde de lei, pentru ca aceşti bani să ajungă cât mai repede în economie.
  Vor fi plătite concediile medicale scadente (prin CNAS) în valoare de 2, 7 miliarde de lei .
  Atunci când liberalii au venit la guvernare,  au fost găsite restanţe lăsate de guvernele PSD, în valoare de 2.7 miliarde de lei, ce nu mai fuseseră decontate firmelor concediile medicale de aproape un an.
  Vor fi decontate facturile pentru lucrări de construcţii ale autorităţilor locale în valoare de 1,5 miliarde de lei.
În privinţa şomajul tehnic, acesta va fi achitat de stat pentru angajaţii din companiile care au fost afectate de criza coronavirus. Guvernul liberal va plăti din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul ANOFM – prin bugetul de şomaj, pe toată durata stării de urgenţă. Pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, indemnizaţiile de şomaj tehnic sunt în valoare de minimum 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. De această măsură vor beneficia salariaţii angajatorilor care îndeplinesc următoarele condiţii:
  Şi-au întrerupt activitatea total sau parţial ca urmare a stării de urgenţă şi după ce au obţinut un certificat în acest sens de la Ministerul Economiei.
  Reducerea veniturilor cu cel puţin 25%, dar nu mai mult de 75% din totalul angajaţilor, în baza unei declaraţii pe propria răspundere.
Guvernul a estimat că până la un milion de salariaţi pot beneficia de această schemă de ajutor. Impactul bugetar pentru plata şomajului tehnic este estimat la 4 miliarde de lei.
 În contextul epidemiei de coronavirus, guvernul a propus modificarea Codului Penal pentru a sancţiona pe cei care  nu respectă decizia de a sta în izolare la domiciliu sau în carantină.  Riscul fiind acela că îi putem îmbolnăvi pe cei din jurul nostru, iar principala datorie a guvernului este aceea de a apăra sănătatea cetăţenilor.
 A fost modificat Codul Penal în sensul majorării pedepselor pentru falsul în declaraţii. De pildă, dacă un cetăţean revine dintr-o ţară cu un număr mare de cazuri de coronavirus trebuie să completeze o declaraţie şi să intre în carantină sau izolare. În cazul în care comite un fals şi nu spune adevărul, trebuie să sufere consecinţele legii. În plus, au fost majorate pedepsele pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii răspândirii epidemiei. Cine nu respectă carantina, cine nu respectă măsurile care sunt dispuse de Direcţia de Sănătate Publică sau alte măsurile dispuse de autorităţi va avea dosar penal.
 A fost introdusă o nouă infracţiune: omisiunea de a da informaţii complete în cursul unei anchete epidemiologice, privitor la persoanele cu care a intrat în contact, încercând să protejeze pe altcineva.
Guvernul PNL s-a implicat cu toată determinarea în bătălia împotriva coronavirusului, iar prioritatea absolută a guvernului Orban este protejarea sănătăţii populaţiei, salvarea de vieţi, limitarea extinderii pandemiei şi eradicarea acestui flagel.
În această perioadă avem nevoie din ce în ce mai mult de un discurs raţional, tocmai pentru a nu răspândi panica în rândul populaţiei şi, din nou, facem  apel la cetăţeni pentru a se  informa doar din surse oficiale cu scopul de a  preîntâmpina ce va urma.
• Departamentul de comunicare al PNL Vâlcea