Politica

Daciana Sârbu cere la Bruxelles sprijin pentru apicultori si combaterea fenomenului mierii contrafacute

Numai produsele care contin 100% miere trebuie sa poata fi etichetate sub acest nume, iar Comisia Europeana poate garanta acest lucru prin revizuirea legislatiei, a subliniat eurodeputata Daciana Sârbu in plenul Parlamentului European, solicitând sprijin financiar mai consistent pentru apicultori si combaterea mult mai eficienta a fenomenului mierii contrafacute, adesea provenind din afara UE.

“Prin masuri puternice si eficiente, institutiile europene au obligatia sa se asigure ca apicultorii sunt sprijiniti pentru a fi competitivi pe piata, iar consumatorii cumpara miere si nu un produs care contine 30% miere si restul – aditivi”, a transmis Daciana Sârbu, membra a Comisiei de Agricultura din PE, prin intermediul unui comunicat de presa.

Apicultura ofera României o sansa considerabila pe piata europeana, unde detine deja un rol important, dar in acelasi timp apicultorii români si europeni se confrunta cu dificultati serioase. Din aceste motive eurodeputata s-a implicat activ pe aceasta tema, propunand mai multe amendamente la raportul privind apicultura, dintre care 10 au fost adoptate in Comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala.

Eurodeputata a cerut suport financiar pentru apicultori, atat prin plati cuplate, cât si prin plati compensatorii – in situatii in care productia este afectata de vremea nefavorabila. O alta masura sustinuta vizeaza sprijinirea acestora prin programe de formare si schimburi de experienta intre statele membre.

Mierea contrafacuta este un fenomen larg raspandit, care creeaza riscuri pentru consumatori si prejudicii pentru producatorii corecti, iar pentru combaterea sa trebuie adoptate masuri concrete, Daciana Sârbu propunand in acest sens  crearea unui sistem mai strict de verificare a mierii provenite din tari terte, precum si crearea mai multor laboratoare care sa verifice si sa garanteze calitatea produselor din import.

Eurodeputata a sustinut si cresterea finantarii pentru cercetarea in domeniul apicol, axata in special pe bolile albinelor, pentru a facilita obtinerea de medicamente inovative care sa nu contamineze mierea.

In UE activeaza peste 620 000 de apicultori, iar sectorul apicol este vital pentru UE, contribuind cu 14,2 miliarde euro pe an la economia europeana, pe langa contributia semnificativa la mentinerea biodiversitatii, subliniaza textul raportului dezbatut in sesiunea plenara a Parlamentului European. 84% dintre speciile de plante si 76% din productia alimentara din Europa depind de polenizarea efectuata de albine, insa fondurile puse la dispozitie de UE pentru acest sector sunt insuficiente, se mai precizeaza in textul raportului.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button