Diverse

Constantin Liţoiu a adunat peste 5000 de obiecte vechi la Muzeul Etnografic al Comunei Zătreni

În urmă cu câţiva ani, primarul Constantin Liţoiu a avut ideea inspirată de a amenaja, la Zătreni, chiar în centrul comunei, un muzeu dedicat obiectelor vechi. Cu această ocazie, au fost colectate de la locuitori peste 5000 de modele reprezentând obiecte de artizanat, vase de lut, costume populare, utilaje agricole, războaie de ţesut, tablouri şi chiar câteva pistoale, a căror valoare perenă e una foarte mare. Toate acestea au fost expuse, pe două niveluri (subsol şi parter), într-o clădire care a fost, de asemenea, modernizată. „Munca pe care am depus-o pentru amenajarea Muzeului Etnografic al Comunei Zătreni a fost una titanică. Astfel, nu a fost vorba doar de colectarea obiectelor vechi de la locuitori, ci şi de recondiţionarea modelelor pe care le-am expus, care se prezintă acum într-o stare foarte bună. Ne-au luat mult timp, în special, operaţiunile de curaţărare şi tratare ale acestora. În total, am strâns până în prezent peste 5000 de exponate, printre care se numără şi unele vechi de câteva sute de ani. M-a bucurat că oamenii au fost de acord să ne doneze toate obiectele vechi, cu titlu gratuit şi definitiv. Până la urmă, n-ar mai fi avut ce să facă cu ele acasă şi oricum nu le-ar fi păstrat atât de bine ca noi, în acest muzeu”, a declarat Liţoiu.

„Nu avem interes să obţinem un profit din administrarea acestui muzeu, aşa că vizitarea e gratuită”

Alesul PNL spune că Muzeul Etnografic din Zătreni ar putea deveni un punct de atracţie în localitate, peste câţiva ani. Iar asta chiar dacă nu e mediatizat atât de mult cât poate că ar trebui. „Din ce ştiu, cel puţin la nivel rural, iniţiativa mea este unică în Vâlcea. Muzeul de la Zătreni nu e doar cel mai frumos, ci şi cel mai bogat, dacă e să ţin cont de numărul mare de obiecte expuse. Din câte am înţeles, tot localităţii noastre îi mai aparţin şi nişte exponate preţioase care se află acum la Muzeul Judeţean de Istorie. Am făcut demersuri pentru a le obţine, dar până acum nu am reuşit. În orice caz, nici nu ştiu unde aş putea să le mai pun şi pe acelea, deoarece spaţiul din clădire este restrâns. Tocmai de aceea, nici nu am mai încercat să mărim colecţia în ultima perioadă. Nu avem interes să obţinem un profit din administrarea acestui muzeu, aşa că toţi cei care trec prin localitatea noastră şi vor să-l viziteze pot s-o facă gratuit, de luni până vineri”, a adăugat Constantin Liţoiu.

În incinta acestuia sunt expuse tablouri şi fotografii vechi cu obiectivele de odinioară ale comunei

Primarul din Zătreni a mai menţionat că în incinta Muzeului Etnografic din localitate sunt expuse, printre altele, mai multe tablouri şi fotografii vechi, în care pot fi admirate câteva dintre obiectivele de odinioară ale comunei. Este vorba de prima şcoală gimnazială din judeţ din mediul rural (construită în 1898), conacul Boicescu, cula Zătreanu, judecătoria din Zătreni etc. Altfel, liberalul a mai afirmat că sunt expuse şi imagini cu toate cele cinci biserici monumente istorice din comună. Printre acestea, se numără cele cu hramurile Sf. Nicolae şi Sf. Cuv. Paraschiva. Din acest punct de vedere, cel mai vechi lăcaş de cult din localitate este situat în satul Valea Văleni şi a fost construit între anii 1720-1724. (N.C.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button