Administratie

Comunitatea din Cîineni are nevoie de ajutor. Sistemul de alimentare cu apă trebuie reabilitat urgent

La Cîineni, sistemul de alimentare cu apă s-a realizat înainte ca Ion Nicolae să vină primar. Proiectarea şi lucrările nu s-au făcut aşa cum ar fi trebuit, nu au fost verificate de nimeni şi, din acest motiv, reţeaua funcţionează cu sincope, în general vara, când este supra-solicitată. În ultimii ani, administraţia publică locală a încercat nenumărate variante de rezolvare a acestei probleme.

A elaborat documentaţii şi a solicitat finanţări pentru reabilitarea sistemului atât de la UE, cât şi de la Guvern, dar nu a primit fonduri din cauză că localitatea nu este suficient de mare sau este prea îndepărtată. La un moment dat, se întrezărea o soluţie pentru Cîineni prin masterplanul judeţean în domeniul apei şi canalizării. În perioada 2007-2013, în judeţ, s-au atras bani europeni pentru modernizarea şi extinderea reţelelor, iar acum urmează un nou proiect, similar, pe POIM 2014-2020. Din păcate, însă, comuna Cîineni nu apare pe nicio listă, deşi aşa ar fi fost normal. Primarului Ion Nicolae îi pare absurd şi faptul că APAVIL nu preia sistemul de apă de la Cîineni şi acuză că, în ultimul deceniu, operatorul regional a făcut acest lucru preferenţial.

„Din câte am înţeles, cei de la APAVIL nu se gândesc să facă investiţii, ci doar să vină să preia un sistem funcţional şi ei doar să pună apometre şi să încaseze bani. Noi cele mai mari probleme le avem la Grebleşti. Acolo, apa nu ajunge până în partea de sus a satului. Am încercat să rezolvăm situaţia cumpărând şi montând o pompă. Am dat pe ea 240 de mii de lei şi am adus specialişti de la Cluj ca să facă tot ceea ce trebuie. Sunt însă necesare multe alte intervenţii, iar pentru asta avem nevoie de bani. Avem aleşi judeţeni, parlamentari şi reprezentanţi în tot felul de structuri care pot ajuta. Este momentul să ajute!”, a semnalat Ion Nicolae. Primarul comunei Cîineni a reamintit că are elaborate documentaţiile atât pentru reabilitarea sistemului de apă, cât şi pentru introducerea canalizării, fiindu-i necesară doar finanţarea. Ambele investiţii sunt estimate la 10 milioane de euro, iar în anii trecuţi au fost declarate eligibile prin mai multe programe, dar nu au primit finanţare din motive încă neclare. Următorul „tren” ar putea fi mult aşteptatul PNDL 3.

Articole Similare

Back to top button