Acasă Economie Fabrica de sodă de la Vâlcea aşteaptă decizia Guvernului

Fabrica de sodă de la Vâlcea aşteaptă decizia Guvernului

1503
0

• compania Ciech Soda România este pregătită să reia activitatea, dacă CET-ul îi livrează abur

CIECH Soda România a decis să ia măsuri suplimentare pentru a putea păstra toţi muncitorii şi managerii din fabrica de la Rm. Vâlcea. Compania continuă să facă toate demersurile pentru revenirea la normalitate pe platforma chimică şi, momentan, îşi va menţine echipa, pentru a putea relua producţia, dacă va fi asigurată alimentarea cu abur în perioada următoare.

Conducerea grupului şi cea a CIECH Soda România au avut o întâlnire la nivel înalt cu reprezentanţii noului Executiv de la Bucureşti, inclusiv cu ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, pentru a găsi o soluţie. În urma discuţiilor, compania încă aşteaptă o decizie din partea Guvernului României, motiv pentru care a decis să menţină producţia în stand-by şi în săptămânile următoare. „Este un angajament serios din partea noastră şi sperăm ca toate discuţiile privind asigurarea unei surse de abur pentru fabrica noastră se vor concretiza cu un sprijin real. Facem apel la autorităţi şi sperăm că toate declaraţiile politice despre colaborare şi soluţii vor fi urmate de rezultate concrete. Credem că putem vorbi de o Românie normală şi la Vâlcea în curând”, a declarat, încrezător, Witold Urbanowski, directorul general al CIECH Soda Romania. Recent, compania şi-a oferit inclusiv sprijinul pentru cel mai important proiect local din ultimii 13 ani – o nouă centrală electro-termice în cogenerare („CHP”), comună, în beneficiul tuturor partenerilor locali. CIECH Soda România a fost singurul jucător local care a făcut paşi concreţi pentru realizarea acestui plan, astfel că a lansat o propunere autorităţilor locale şi partenerilor în acest sens.

Reamintim că fabrica de sodă de la Vâlcea, singura de acest tip din România, se află în stand-by din septembrie 2019, CET Govora i-a scumpit aburul industrial cu peste 75 %. „Oferta este cu mult peste posibilitatea companiei de a acoperi aceste costuri. Totodată CET Govora propune livrări de abur la volume mult mai mici decât necesarul fabricii. Asta în condiţiile în care CIECH Soda România a înregistrat deja pierderi de 500 de milioane de lei din 2006, de când operează fabrica de la Rm. Vâlcea”, au reiterat polonezii de la fabrica din Rm. Vâlcea. Potrivit unui raport EY publicat în 16 septembrie, în România, erau susţinute peste 4.400 de locuri de muncă în 2018, prin activităţile CIECH.