Diverse

Ce nu știai despre anvelopele de vară?

De cele mai multe ori, bărbații sunt cei interesați de toate componentele unui autovehicul, începând cu anvelope și până la parbriz. De asemenea, nu toate persoanele care dețin o mașină proprie se pricep cu adevărat să identifice o problemă legată de automobil. Aceștia apelează de regulă la soluțiile oferite de persoanele specializate în mecanică sau la echipele unor service-uri auto.

Bineînțeles, un aspect important al autovehiculelor ține de anvelopele utilizate, fără de care nu ar fi posibil transportul în cele mai bune condiții. Este bine cunoscut faptul că legislația din România impune tuturor persoanelor care circulă cu mașina să efectueze schimbarea cauciucurilor cu cele special create pentru sezonul rece pe o dată fixă. Însă când vine vorba de anvelope de vara, aspectele din lege nu prevăd o anumită perioadă, deși majoritatea șoferilor știu că nu este deloc recomandat să se circule pe tot parcursul anului cu cele de iarnă.

Care sunt diferențele principale între cele două tipuri de anvelope?

Pentru a înțelege de ce este necesară schimbarea anvelopelor atât în sezonul cald, cât și în cel rece cu modele special destinate acestor perioade, trebuie să se cunoască înainte de orice diferențele dintre cele două categorii:

  • Modul de construcție: anvelopele de vară rulează eficient începând cu o temperatură de 7 grade Celsius deoarece sunt realizate dintr-un cauciuc special creat. Așadar, dacă temperaturile cresc semnificativ, aderența produselor va fi păstrată pe asfalt, însă în situația în care gradele Celsius ating minime cauciucul se va întări și, astfel, se va reduce aderența anvelopei.
  • Timpul de frânare: iarna, o anvelopă de vară nu va putea să asigure suportul celeilalte categorii de cauciuri, iar solicitarea mașinii va fi mult mai accentuată. Dacă s-ar opta pentru utilizarea unor anvelope de vară în sezonul rece, atunci timpul de frânare va fi de trei ori mai încet decât cu cele special create pentru iarnă.
  • Profilul anvelopelor: pentru a observa diferențe între aceste două categorii, nu trebuie să fiți neapărat cunoscător al domeniului auto, întrucât acestea sunt vizibile cu ochiul liber (diferă în principal încrustațiile și direcționarea acestora).

Ce criterii trebuie să îndeplinească o anvelopă?

Întrucât aceste produse pot să difere extrem de mult în funcție de autovehiculul pentru care sunt destinate, dar și în funcție de producător și de alte caracteristici (pe site-ul specializat anvelomag.ro, orice persoană interesată de achiziția de anvelope poate să aleagă dintr-o gamă diversificată), este important să se ia în calcul o serie de criterii pe care orice specialist le va cunoaște:

  • Anvelopele trebuie să ofere aderență în cazul virajelor, în special atunci când drumul pe care se circulă dispune de o serie de curbe periculoase
  • Să prezinte rezistență în rulare (aceasta se referă la gradul de ușurință cu care o anvelopă, fie ea de vară sau pentru sezonul rece, rulează pe o anumită suprafață): acest aspect ce trebuie avut în vedere în cazul achiziționării de anvelope va avea un rol important atunci când se dorește îmbunătățirea randamentului privind consumul de combustibil al autovehiculului
  • Grad înalt de performanță: acest criteriu desemnează o categorie ce cuprinde eficiența ansamblului de frânare, de accelerare, de tracțiune, dar și de manevrabilitate, aspecte mereu relevante pentru o bună funcționare și un grad sporit de siguranță
  • Capacitate de manevrabilitate eficientă: aceasta desemnează viteza de reacție privind schimbarea direcțiilor, dar și la apăsarea sistemelui de frânare

 

Având în vedere elementele de mai sus, este indicat să optați pentru schimbarea cauciucurilor de iarnă cu anvelope de vară atunci când temperaturile încep să crească de la 7 grade Celsius în sus. De asemenea, puteți consulta unul dintre specialiștii unei firme experte în domeniu, așa cum este anvelomag.ro, pentru a fi siguri că ați luat cea mai bună decizie pentru autovehiculul dumneavoastră.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button