Acasă Diverse Caramitru vine la Vâlcea cu „Dor de Eminescu”

Caramitru vine la Vâlcea cu „Dor de Eminescu”

138
0

Caramitru vine la Vâlcea cu „Dor de Eminescu”

„Dor de Eminescu” este un spectacol extraordinar, care marchează, zilele acestea și la Râmnicu Vâlcea, Ziua Culturii Naționale. În distribuție, îi regăsim pe actorul Ion Caramitru și pe Aurelian Octav Popa, probabil cel mai talentat clarinetist din România.

Acest eveniment cultural deosebit va avea loc, duminică, pe 13 ianuarie, începând cu ora 20:00, la Cinema „Geo Saizescu”. Înainte de spectacol, Ion Caramitru spunea: „Nu există o construcţie mai bogată, mai semnificativă a limbii române decît aşa cum a gândit-o Eminescu şi cum a pus-o în ecuaţie”. „Dor de Eminescu” este mai mult decât un recital de versuri, este o poveste despre sentimentele, atitudinile, convingerile fiecăruia dintre noi, brodate abil în vers și proză, alcătuită din scrierile literare și filosofice ale lui Eminescu. Muzica originală a clarinetistului Aurelian Octav Popa nu acompaniază cuvântul, ci completează povestea, transmițând și continuând ideile rostite de către Maestrul Ion Caramitru. Cei doi artiști dialoghează, astfel, într-o formulă scenică inedită, prezentând un spectacol alcătuit pe baza unor selecţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale marelui poet național. „Grosul operei lui Eminescu se află în celebra lui ladă cu care umblă pe unde se mută şi în care îşi ducea caietele şi notaţiile lui, şi care acum, în sfârşit, au fost tipărite prin sistem digital, facsimilate de către Academia Română. Mărturisesc că am avut o participare fundamentală la acest proces, pe durata mandatului meu la Ministerul Culturii”, mai afirma Ion Caramitru, completat foarte frumos de Aurelian Octav Popa: „Stilul contribuţiei mele muzicale în acest spectacol imaginat de Ion Caramitru este de sorginte simfonică şi este ca o fereastră către poezie. Nu este o ilustraţie, ci un discurs aparte. Artele sunt orgolioase, nu se aseamănă, dar se pot întâlni dacă ajung la acel nivel superior al bucuriei împărtăşite”.

Preţul unui bilet la acest spectacol este doar 50 de lei, iar rezervări puteţi face sunând la 0350.427.500 sau 0741.287.911. Biletele se pot achiziționa şi direct, de la sediul Cinematografului „Geo Saizescu”, situat în Rm. Vâlcea, pe Bulevardul Tineretului nr. 2A.