Acasă Liga III Campionatele Ligilor a II-a și a III-a s-ar putea finaliza după disputarea...

Campionatele Ligilor a II-a și a III-a s-ar putea finaliza după disputarea unor play-off-uri și play-out-uri

299
0

Miercuri, 18 martie, prin videoconferință s-a desfășurat prima ședință a Grupului de Lucru al FRF, din care fac parte Răzvan Burleanu (președinte FRF), Gabriel Bodescu (secretar general-adjunct FRF), Felix Grigore (manager competiții FRF), Mihai Andrieș (competiții FRF), Adrian Stângaciu (șef serviciu juridic FRF), reprezentanții Ligii 1, Ligii 2 și Ligii 3 în Comitetul Executiv: Valeriu Argăseală (FCSB) și Bogdan Bălănescu (SC Dinamo 1948), Auraș Brașoveanu (Concordia Chiajna), Marius Burcă (Metaloglobus), Florea Spânu (CSO Filiași), Mihai Dăscălescu (AFC Unirea 1924), Justin Ștefan, (secretar general LPF) și Emilian Hulubei (președinte AFAN și membru în Comitetul Executiv FRF).

În urma dezbaterilor, s-a ajuns la concluzia că termenul cel mai apropiat pentru reluarea competițiilor fotbalistice din România ar putea fi 16 mai 2020, dacă situația privind epidemia COVID-19 se va îmbunătăți în jurul acestei date. Dezbaterile au avut în vedere următoarele aspecte: starea de urgență declarată în România; perioada necesară reacomodării la efort a jucătorilor; modificarea termenului UEFA pentru finalizarea competițiilor naționale: 28 iunie față de 1 iunie; situația actuală a fiecărei competiții, meciuri rămase de disputat; expirarea contractelor jucătorilor la data de 30 iunie sau mai devreme; închiderea bazelor sportive. Luând în considerare că la nivel de competiții această criză conduce la mari probleme din punct de vedere sportiv și financiar pentru toate părțile implicate, pentru a putea reduce impactul negativ asupra întregului sistem fotbalistic s-au căutat cele mai bune soluții de finalizare a competițiilor naționale: respectând șanselor tuturor echipelor, utilizând toate datele calendaristice posibile,respectând calendarul competițiilor de club europene, având în vedere situația contractuală a jucătorilor, previzionând începerea următorului sezon în a doua jumătate a lunii iulie”, a transmis FRF.

Deși în comunicat nu este nimic concret specificat despre modalitățile prin care ar putea fi încheiate actualele campionate din Liga a II-a și a III-a, se pare că au existat niște propuneri în acest sens. Astfel, se ia în calcul posibilitatea ca la Liga a II-a să aibă loc un play-off (între primele opt clasate) și un play-out (între următoarele 10), menținându-se punctele actuale, mai puțin cele obținute la ”masa verde” cu Sportul Snagov. În total, în play-off fiecare echipă va avea opt meciuri, iar în play-out, câte nouă meciuri, locația, acasă sau în deplasare, urmând a fi stabilită prin tragere la sorți.

La Liga a III-a, dacă starea de urgență nu va fi prelungită, campionatul ar putea începe în primele zile ale lunii mai. Reprezentanții acestui eșalon în Comitetul Executiv al FRF se gândesc la o variantă similară celei de la Liga a II-a pentru continuarea competiției. În play-off ar intra primele opt, iar în play-out, următoarele. Într-o astfel de situație, Flacăra Horezu și Viitorul Dăești nu se vor mai întâlni în acest sezon. Dacă se va ajunge la această concluzie, s-ar putea anula chiar și rezultatele din prima etapă din retur, urmând a se menține punctajele din prima parte a sezonului (Viitorul Dăești a obținut o remiză la Hunedoara, iar Flacăra nu a jucat). Astăzi după-amiază urmează să aibă loc o nouă teleconferință la FRF. Vom reveni în următoarea ediție a publicației noastre cu noutăți, dacă vor exista în acest sens, cel al variantelor propuse pentru finalizarea competițiilor la nivelul Ligii a II-a și a III-a.