Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Politica

Aproape 50 de munţi din Vâlcea au fost incluşi în Programul „Schi în România”

Pe 16 aprilie, după aproape 2 ani de dezbateri în Parlament, propunerea de modificare a Legii nr. 526 / 2003 pentru aprobarea Programului naţional „Schi în România”, iniţiată în octombrie 2017 de 13 deputaţi PSD şi unul ALDE, a fost adoptată cu 263 de voturi în favoare, două împotrivă şi o abţinere.

Noua formă a legii facilitează investiţiile în turism şi, cel mai important pentru Vâlcea – la iniţiativa deputatului Eugen Neaţă, localităţile Horezu, Vaideeni, Malaia, Voineasa şi Perişani au fost adăugate pe lista zonelor cu potenţial turistic unde, pentru dezvoltarea infrastructurii turistice, procedura de trecere a terenurilor din fondul forestier în intravilan se simplifică enorm. Referindu-se la acest subiect, deputatul Neaţă a spus că a decis să contribuie la modificarea legii după ce, deplasându-se la Obârşia Lotrului, dar şi în alte zone din judeţ, a aflat problemele majore cu care se confruntă primăriile şi proprietarii de terenuri interesaţi care doresc să realizeze utilităţi, spaţii de cazare şi infrastructură de agrement specifică sporturilor de iarnă. „Unităţile administrativ teritoriale, persoanele fizice şi juridice nu puteau beneficia de Programul național de dezvoltare a turismului – Schi în România, nu puteau face investiții, pârtii de schi, instalații de transport, pensiuni, stații de iluminat, tunuri de zăpadă ş.a.m.d.. Cu alte cuvinte, nu aveau nici o șansă să se dezvolte dacă noi nu modificam legea, din cauză că procedura de scoatere din fondul forestier național sau din circuitul agricol a terenurilor era greoaie, neclară, birocratică şi scumpă. Lucrurile însă s-au schimbat şi mă bucur că am pus şi eu umărul”, a transmis social-democratul. La iniţiativa sa şi a deputatului Dănuţ Păle, de la Buzău, zonele din Vâlcea care au fost incluse în Programul „Schi în România sunt: Horezu – Munții Căpățânii (Ursu, Pietrele Roșii, Pludeasa, Bolca, Piscul lui Țigan, Pietricea, Marginea şi Piscul Lung); Voineasa – Munții Latoriței, Mioarele, Puru, Miru, Obârșia Lotrului, Cărbunele Ștefanu, Vidra, Pietrimanu şi Bora; Vaideeni – Dealul Mare, Ursulețu, Ursu, Dîrjala, Căpățâna, Balota, Cășerie, Milescu, Brădățeaua Mare, Brădățeaua Mică şi Corșoru); Malaia – Muntele Muntinu, Groapa Mălăii, Cocora, Funicelu, Gropița, Târnovu Mare, Târnovu Mic, Coșana, Petrimanu, Igoiu-Micaia, Fratoșteanu, Coasta Benghii, Urdele, Igoiu şi Cracul Curmătura; Perișani – Dalia şi Lazul lui Man. În toate aceste zone, primăriile şi asociaţiile intercomunitare pot scoate suprafeţe din fondul forestier proprietate publică a statului, a unităților administrativ-teritoriale sau din circuitul agricol pentru a realiza obiectivele ce se încadrează în Programul „Schi în România” fără a mai plăti tarifele prevăzute la art. 92 alin. (5) din Legea fondului funciar nr.18/1991 ori în Legea 46/2008 – Codul silvic. De aceeaşi facilitate beneficiază şi alte structuri persoanele fizice şi juridice. De menţionat ar mai fi şi faptul că scoaterea definitivă din fondul forestier național se realizează prin compensare cu terenuri echivalente ca suprafață și bonitate. Echivalența valorică se calculează conform legislației silvice specifice în vigoare.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button