Volei

Andrei Butuc, singurul vâlcean care reprezintă voleiul în Liga I

butuc andrei* sportivul legitimat la CSM Bucureşti povesteşte etapele prin care a trecut să ajungă la cel mai înalt nivel

În ceea ce priveşte voleiul masculin, judeţul Vâlcea are un cuvânt important de spus doar până la nivel de seniori, dacă luăm în calcul faptul că sportul cu mingea la fileu nu este prezent şi pe prima scenă naţională. Andrei Butuc este, actualmente, singurul reprezentant vâlcean din Liga I, acesta evoluând la CSM Bucureşti, unul dintre cele mai potente cluburi din punct de vedere financiar din România. Până a ajunge să fie cooptat în lotul echipei finanţate de Primăria Capitalei, Butuc a traversat mai multe etape, pe care ni le prezintă, grosso modo, în articolul de mai jos.

A debutat „sub bagheta” lui Ovidiu Oltean

Andrei Butuc s-a născut pe 23 mai 1990, în Rm. Vâlcea. A debutat în volei la vârsta de 12 ani, la Şcoala cu Clasele I-VIII, Nr. 13, sub comanda renumitului antrenor de copii Ovidiu Oltean. Pe durata ciclului gimnazial, tânărul voleibalist a fost coleg de clasă şi de echipă cu un alt sportiv de profil, Lucian Stanciu, un bun prieten de-al său, legitimat, în momentul actual, la Rapid Bucureşti, în liga secundă. Butuc susţine că primele noţiuni instructive din cariera sa, predate în amănunt de Ovidiu Oltean, au fost decisive pentru mai târziu şi i-au insuflat dragostea faţă de un acest sport, extrem de spectaculos, dar care însă rămâne destul de slab mediatizat în România. „Domnul Ovidiu Oltean este un profesor cu foarte multă răbdare, înţelegere, care nu se enervează când greşeşti şi îţi explică în detaliu orice tehnică de volei. Ştie cum să vorbească cu tine şi să te facă să îndrăgeşti ceea ce-ţi predă. În plus, e foarte perseverent. Cred că acestea sunt cele mai de seamă calităţi ale dumnealui. Până în clasa a IX-a, am obţinut cu echipa antrenată de domnul Ovidiu Oltean medalia de argint la minivolei. De asemenea, la finele ultimului an de gimnaziu, am fost cooptat, în urma unor selecţii riguroase, în cadrul Centrului Naţional Olimpic de Excelenţă de la Dej”, spune voleibalistul de 20 de ani.

La Dej, a făcut sport în stil militar

Acesta a petrecut primii trei ani din liceu în municipiul Dej, acolo unde s-a perfecţionat şi a ajuns, ulterior, să activeze la cel mai înalt nivel din România. „La Centrul de Excelenţă a fost foarte greu. Parcă eram în armată, atât de grea şi severă a fost pregătirea. Am avut un profesor, Ovidiu Macarie, foarte impunător, care scotea untul din noi. Făceam antrenament de dimineaţă, după care mergeam patru ore la şcoală, veneam acasă, ne odihneam puţin şi ne întorceam la pregătire. Pur şi simplu adormeam pe bancă la ore la cât de obosit eram. Nu prea aveam chef nici măcar să ies să mă plimb. În timpul liber, tot ceea ce vroiam era să dorm pentru a mă recupera după atâta efort depus. Însă, trebuie să spun că acolo am învăţat ce înseamnă cu adevărat voleiul şi datorită celor trei ani de pregătire la Dej am ajuns să joc acum în prima divizie naţională. Orice sport înseamnă sacrificii supreme, fără de care nu ajungi să te numeri printre cei mai buni”, mai precizează coordonatorul de joc, care a debutat la 17 ani în Liga I, cu echipa din Dej.

Are 15 meciuri sub tricoul naţionalei ‘87

De asemenea, Andrei Butuc se poate mândri şi cu numeroase convocări la lotul naţional ’87, alături de care a participat şi la o Balcaniadă organizată în Turcia, acolo unde s-a clasat pe locul 7, din cele 12 formaţii participante. „La lotul naţional, nu eram singurul voleibalist vâlcean, ci singurul oltean, restul de jucători prevenind din Ardeal şi Moldova, precum şi din zona Capitalei. Practic, de la 15 la 19 ani, nu am prea copilărit. Veneam la două luni acasă, stăteam o zi cu părinţii şi mă întorceam la treabă. Chiar şi vara, când copii de vârsta mea aveau vacanţă trei luni, eu după două săptămâni de repaos mă chemau la antrenamente. În ceea cel priveşte calităţile mele, mă consider o persoană impunătoare, cu viteză de reacţie şi o gândire eficientă şi rapidă, prin care pot coordona un joc fără emoţii”, mai adaugă voleibalistul vâlcean, care a jucat 15 meciuri sub tricoul naţionalei alcătuită din jucători născuţi până în 1987.

La Vâlcea, a avut parte numai de ghinioane

Pe clasa a XII-a, Andrei Butuc a revenit la Vâlcea, transferându-se la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”. Din păcate, la CNMB a avut parte numai de necazuri. După doar o lună de când a ajuns la poalele Dealului Capela, coordonatorul de joc a suferit o entorsă de gradul III, la piciorul drept, fiind obligat să stea pe tuşă timp de două luni. Şi, cum un ghinion nu vine niciodată singur, a aflat, în urma unui control medical amănunţit, că i s-a dezvoltat un nodul la sân. A suferit o intervenţie chirurgicală, însă a trecut cu success peste acest hop. În total, din cele 12 luni petrecute la Vâlcea, nouă le-a întâmpinat din afara terenului de joc. „Am jucat doar patru meciuri la Mircea cel Bătrân. Am fost urmărit numai de ghinioane în ultimul an de liceu, dar, mă bucur că am trecut peste ele şi nu şi-au lăsat amprentata negativ asupra mea. Asta e cel mai important”, a mai menţionat Butuc.

CSM Bucureşti, un club de profesionişti

După ce a susţinut examenul de Bacalaureat, practicantul sportului cu mingea la fileu s-a transferat la CSM Bucureşti, echipă alături de care a obţinut, împreună cu prietenul său, Lucian Stanciu, cea mai importantă performanţă din carieră: promovarea în Liga I. Ca o paranteză, în vara anului 2010, CSM Bucureşti promova în prima ligă naţională, cu echipele de volei masculin şi feminin, realizând o performanţă istorică din acest punct de vedere. „La CSM, club finanţat de Primăria Generală a Capitalei, am prins vremuri extraordinare, din punct de vedere financiar şi sportiv. După un an de stat în Bucureşti, m-am transferat la Târgu Mureş, la CS Torpy City, unde am evoluat până luna aceasta, când clubul din Ardeal s-a desfiinţat, din cauza problemelor financiare şi a lipsei rezultatelor. Patronul Sorin Ţerbea a luat această hotărâre deoarece nu primea deloc sprijin din partea autorităţilor locale şi îi era foarte greu să susţină pe cont propriu activitatea la nivelul Ligii I. Luna trecută, am revenit în lotul CSM-ului din Bucureşti”, a comparat Butuc cele două perioade din activitatea sa recentă.

Speră să prindă un contract în străinătate

Cu CSM Bucureşti, Andrei Butuc mai are de respectat un contract pe doi ani, după care ia în calcul şi varianta de a se transfera într-un campionat din Occident. „În Italia, e foarte greu să ajungi, deoarece nivelul voleiului este cu mult peste cel din ţara noastră. Spre exemplu, România are două divizii valorice – şi alea vai de mama lor! – în timp ce în Italia sunt cinci. Noi, la volei, suntem copii mici pe lângă italieni. Ei joacă cu săli de 10.000 de locuri pline, în timp ce la noi de abia dacă se strâng câteva sute persoane, şi atunci la meciurile cele mai importante. În plus, la noi, dacă nu ai pile nu faci mai nimic. Ăsta e sportul din România, bazat pe relaţii. De aia am ajuns în halul ăsta, pentru că nu mai ştim să respectăm valorile”, a conchis Andrei Butuc.

Lucian CORNECI

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button