Diverse

Andra este îndrăgostită lulea de Auriță Mangon

Nu cântăreața, ci porumbița, campioană națională

În urmă cu vreo 20 de ani, Auriță Mangon a descoperit pasiunea pentru columbofilie, de la un prieten al său. A început să crească porumbei pe balconul apartamentului, la ghena de gunoi, pe bloc, oriunde avea spațiile necesare. Cu timpul, a investit mai mult, prin amenajarea de cuști speciale.

„Era greu la început. Să crești porumbei la bloc îți atragi mulți dușmani printre vecini. Nu mă înțelegeam deloc cu ei, dar mie îmi plăcea prea mult asta, ca să renunț. Acum, dețin 200 de porumbei. Am plecat cu 3-4 la început. Ușor-ușor, am cumpărat tot mai mulți, i-am înmulțit. Acum, îi cresc la casa din Goranu. Nu e deloc ușor să ai atâția porumbei. Ai nevoie de minim 4-5 ore pe zi să ai grijă de ei. Plus că ai cheltuieli destul de mari, care, pentru un om obișnuit, sunt poate imposibil de suportat”, a spus Auriță Mangon.

„Cum te îndrăgostești prea tare de un porumbel, cum, pac, ți-l ia uliul și plângi o săptămână”

„Nu ai prea mult timp să teîndrăgostești de un porumbel, deoarece ei sunt mereu supuși pericolelor. Te trezești că nu mai vine acasă, că l-a luat uliul ori l-a prins cineva. E dureros! La mine, la Goranu, pândesc ulii la tot pasul. E nebunie acolo… În 2002, adică acum 15 ani, am concurat prima dată. După 15 ani, am reușit să ies campion naționala cu femela Andra, care poartă numele fetei mele. Ea a luat locul 3 în Campionatul Național UCP, la categoria peste 500 km – fond și locul I, în Expoziția Națională UCP, care a avut loc pe 14 și 15 ianuarie, la Târgoviște. Porumbița este selecționată pentru lotul național pentru Balcaniadă. În 2016, a fost selecționată în lotul național UCP, la categoria fond, obținând locul 2”, a mai spus columbofilul.

 

Andra s-a întors după 7 zile acasă. Dar Auriță a iertat-o și  o iubește în continuare…

Andra a concurat împotriva a peste 10.000 de porumbei, de la 700 de crescători din mai multe județe. Competiția a avut loc pe ruta România – Ucraina. Auriță a povestit că a tras o spaimă teribilă, pentru că, de la un concurs, Andra nu a mai venit acasă abia după 7 zile, fiind epuizată, slăbită. „La un concurs de 800 de kilometri, nu a mai ajuns acasă decât după șapte zile. Eram terminat. Nu dormeam noaptea. Fumam țigară din țigară. Mai să mă îmbolnăvesc cu gândul la ea. Am reușit însă să o refac și, la următorul zbor, de 547 kilometri, a luat locul 8 pe total lansare, din 1076 adversari și locul 3 – la 821 kilometru pe județul Vâlcea și locul 8, contra altor patru județe”, a mai precizat Auriță Mangon.

În 2011, a avut suferit cea mai mare dramă: câinele Rotweiller i-au omorât 50 de

porumbei

În 2011, din cauza unei neatenții, câinele rasa Rotweiller, pe care îl are la casa din Goranu, a intrat în crescătorie și i-a omorât 50 de porumbei. „Doar patru mi-au mai scăpat. Am crezut că înnebunesc. Câinele nu i-a mâncat. Doar i-a omorât și i-a adunat grămadă. Când am văzut, să pic din picioare. Din cei patru porumbei, am reușit să-i înmulțesc și să ajung la 200. Într-un fel, îi mulțumesc că mi-a făcut selecție. Mi-a lăsat doar campionii naționali”, mai povestește acesta.

Rezultatele bune îi vor aduce, în 2017, titlul de maestru al sportului columbofil profesionist din România

Rezultatele obținute de-a lungul anilor îi vor aduce, anul acesta, lui Auriță Mangon titlul de maestre al sportului, prin care a intrat în breasla celor mai apreciați columbofili din România. „Andra ar fi fost mult mai tare ca punctaj, dacă la unul dintre concursurile de anul trecut nu i s-ar fi defectat ceasul constatator.  Pe viitor, sunt convins că îmi va aduce multe premii. O iubesc și mă iubește. La Expoziția care va avea loc săptămâna viitoare, sunt locul I la categoria general doi ani, la categoria fond 2 ani sunt locul I, la AS – sunt locul 3”, a completat Auriță Mangon.

Lucian CORNECI

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button