Diverse

Ajutor pentru sportivi. ”Statul va asigura sportivilor un venit minim de 75% din contractul de muncă sau cel de activitate sportivă”

Miercuri, 18 martie, în cadrul şedinţei de Guvern, a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. Unul dintre articole vine în sprijinul activităţii sportive din România.

Astfel, la propunerea ministrului Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, membrii Guvernului au fost de acord că statul trebuie să intervină pentru a proteja cluburile sportive afectate de măsurile preventive necesare pentru combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19), în principal cele care vizează suspendarea programului competiţional. Private de o sursă importantă de venit, multe cluburi mici riscă să nu mai poată achita drepturile financiare ale sportivilor şi personalului tehnic auxiliar, ceea ce poate duce, pe termen mediu şi lung, la o involuţie accentuată a întregului fenomen sportiv din România. Pentru a preveni o astfel de situaţie, Guvernul României a hotărât ca şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract de activitate sportivă să beneficieze de acelaşi prevederi ca şi persoanele care au încheiate contracte individuale de muncă. Astfel, în eventualitatea că angajatorul s-ar vedea obligat să întrerupă colaborarea cu sportivii, statul ar interveni şi ar asigura un venit de minimum 75% din salariul aferent contractului individual de muncă sau din drepturile în bani aferente contractului de activitate sportivă, plăţi care vor fi suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, sumă plafonată la nivelul de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020. De asemenea, alţi profesionişti (kinetoterapeut, preparator fizic şi alte categorii asemănătoare) astfel cum sunt reglementaţi de Codul Civil, care întrerup activitatea total sau parţial în baza deciziilor emise de autorităţile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgenţă decretate, beneficiază din bugetul de stat de o sumă la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit pentru anul 2020.

“Sportul românesc trece în aceste momente printr-o situaţie extrem de dificilă, provocată de răspândirea noului coronavirus, ceea ce a dus, în contextul măsurilor de prevenţie dispuse de Guvernul României, la amânarea, suspendarea sau chiar anularea competiţiilor sportive. Aceste decizii cu impact major asupra cluburilor şi implicit a sportivilor, pentru că multe cluburi se vor vedea puse în imposibilitatea de a-şi onora contractele, trebuie compensate cu măsuri care să ajute cluburile să treacă peste această perioadă grea. În plus, pe fondul pierderii veniturilor din vânzarea de bilete, a drepturilor TV, a veniturilor din sponsorizări, cluburilor le va fi practic imposibil, în situaţia actuală, să găsească resursele financiare menţinerii activităţii. Este extrem de important să oferim acum acest ajutor şi doresc să le mulţumesc colegilor din Guvern, mai ales premierului Ludovic Orban, toţi au înţeles acest lucru şi m-au sprijinit. Consider că este normal ca şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract de activitate sportivă să beneficieze de acelaşi prevederi ca cele care au încheiate contracte individuale de muncă. Trebuie să ajutăm şi activitatea sportivă, pentru că este un domeniu care este afectat de către COVID-19 şi aici, implicaţiile sunt pe termen lung. Am gândit această măsură în primul rând ca pe un ajutor pentru sportivii care au contracte mici, cum sunt majoritatea în România, este un ajutor care practic îi ajută să supravieţuiască şi să-şi continue activitatea la clubul la care sunt legitimaţi. Legea se aplică tuturor ramurilor sportive, celor ce au contracte de activitate sportivă”, a declarat Ionuţ Stroe.

De asemenea, o altă măsură care vine în sprijinul activităţii sportive este amânarea la plată a serviciilor de utilităţi – electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice şi de internet precum şi de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinaţie de sediu social şi de sedii secundare, pentru federaţiile sportive naţionale şi cluburile sportive care deţin certificat de identitate sportivă şi a căror activitate este afectată direct prin măsurile dispuse de autorităţile publice pentru prevenirea şi combaterea pandemiei determinate de infecţia cu COVID 19.
(Acest material a fost publicat, săptămâna trecută, după declanşarea stării de urgenţă, pe site-ul Ministerului Tineretului şi Sportului)

Articole Similare

Back to top button