Liga V

„AJF ar trebui să aibă un cont de Facebook, pentru ca toţi delegaţii să-şi prezinte problemele pe care le au la meciuri”

  • spune jucătorul Florin Dinucu, de la Viitorul Voiceşti

Jucătorul Florin Dinucu, legitimat în prezent la Viitorul Voiceşti, rămâne singurul om de fotbal din judeţ care a făcut mai multe propuneri menite să ajute la îmbunătăţirea calităţii sportului-rege din Vâlcea. Ideile sale au vizat toate nivelurile valorice şi categoriile de vârstă (seniori, juniori, copii). În acest sens, Dinucu spune că viitoarea conducere a AJF ar trebui să se gândească şi la înfiinţarea, pe timp de iarnă, a unui campionat de fotbal în sală. Faza preliminară a Cupei de Iarnă a AJF – o denumire avasasată tot de jucătorul de la Viitorul Voiceşti – ar urma să se desfăşoare pe zone (Horezu, Rm. Vâlcea, Drăgăşani, Bălceşti), iar turneul final va avea loc pe teren neutru.
„Jucătorii ar trebui să evolueze în această competiţie pe baza legitimaţiilor oficiale, ca să nu existe dubii că joacă pentru două sau trei echipe. Sunt foarte multe localităţi în judeţ care dispun de săli de sport, în care se poate juca fotbal iarna. Întrecerea ar putea începe pe 10 ianuarie şi să se întindă, de exemplu, până pe 5 februarie, când, de regulă, au loc primele amicale pe terenuri normale. La toate meciurile din cadrul Cupei de Iarnă, fiecare echipă va contribui cu jumătate din suma necesară pentru plata baremului de arbitraj. În opinia mea, cuantumul prestaţiei arbitrilor ar trebui să fie de 150 lei pentru o partidă, în speţă, câte 75 de lei de echipă. Banii ar urma să fie adunaţi prin chetă, chiar de la fiecare jucător! 10-15 lei de căciulă cred că poate să dea oricine! Astfel, după un turneu de sală cu patru participante şi şase meciuri, la care vor merge câte patru arbitri, aceştia vor pleca acasă cu câte 225 de lei de fiecare, o sumă foarte frumoasă într-o perioadă când nu sunt competiţii oficiale. Pentru a avea cât mai multe participante, cluburile pot alinia chiar şi câte două formaţii, să fie, de exemplu, Viitorul Dăeşti 1 şi Viitorul Dăeşti 2. În opinia mea, Cupa va fi foarte atractivă, mai ales în pauza de iarnă, când toţi vor să joace fotbal, nu să stea în casă. Iar, ca la orice competiţie, unde există rivalitate, există şi interes! La fiecare turneu preliminar, AJF Vâlcea ar urma însă să acordate câte trei premii, pentru echipele clasate pe primele trei locuri. În plus, ar trebui să mai fie recompensaţi cel mai bun jucător, cel mai bun portar şi golgheterul competiţiei, la fel ca şi la turneul final. În acest fel, echipele ar urma să primească un rând de echipament, o minge, kelen etc… Ar mai fi şi varianta ca echipa care îşi asumă organizarea într-o sală proprie a unui asemenea turneu să nu plătească nimic, dar în privinţa asta se mai poate discuta”, a detaliat Florin Dinucu.

AJF Vâlcea ar trebui să aibă un cont de Facebook pentru ca toţi delegaţii să-şi prezinte acolo toate problemele pe care le au la meciuri

În încheiere, jucătorul de la Viitorul Voiceşti a mai prezentat, succint, alte propuneri pe care pretendenţii la şefia AJF ar putea să le ia în calcul pe viitor:
• Deschiderea unui cont de Facebook al AJF, astfel încât reprezentanţii echipelor să poată posta acolo filmuleţe sau fotografii de la meciurile lor, să comenteze pe marginea tuturor problemelor cu care s-au confruntat etc. „Fiecare va putea să-şi exprime opiniile în voie, bineînţeles, în limita bunului simţ! Astfel, poate şi Comisia de Disciplină va dispune de o altă sursă de a verifica exact cele transpuse în raportul de arbitraj şi de a da sancţiuni mai aproape de realitate. Poate că cineva filmează când un jucător a fost lovit cu pumnul, iar arbitrul nu a văzut acea fază sau s-a făcut că n-o vede. Se pot lua aşadar decizii şi pe baza filmărilor de la meciurile respective. Tot astfel, pe acest cont de Facebook, delegaţii vor putea să fie informaţi mai uşor despre modificările operate de AJF”, a subliniat Florin Dinucu.
• (Re)formarea Subcomisiilor de Disciplină şi de Arbitri, în zonele Horezu şi Drăgăşani. „Din ce ştiu, în prezent, există doar o subcomisie zonală de arbitri, la Drăgăşani, care e condusă de Marian Matei. Aceste subcomisii sunt bune, deoarece delegaţii nu vor mai face deplasarea până la Rm. Vâlcea cu 6-7 jucători. Acolo, ar urma să fie judecate cele mai simple cazuri, incidentele urmând a fi discutate tot în Râmnic. În plus, aş propune şi ca, la respectivele şedinţe, care să aibă loc în altă zi decât marţea, să fie prezent şi câte un membru al Comisiei de Disciplină de la Rm. Vâlcea. În opinia mea, transparenţă creşte încrederea oamenilor în fenomen şi în AJF”, a subliniat Dinucu.
• Organizarea lunară a unor şedinţe cu delegaţi şi jucătorii echipelor, pe zone (Drăgăşani, Horezu, Bălceşti), în care să se dezbată toate problemele apărute, inclusiv de arbitraj. „La acestea, ar urma să participe şi câte un membru de la Comisia de Disciplină, de Arbitri, de Competiţii, de Statutul jucătrului, adică să existe o mai mare deschidere către echipele din tot judeţul”, a precizat jucătorul de la Viitorul Voiceşti.
• Premierea echipelor clasate pe primele trei locuri în fiecare ligă şi în fiecare serie, iar în plus şi a celei mai fair-play grupări de la fiecare nivel valoric, cât şi din toate competiţiile organizate sub egida AJF. „De multe ori, lupta pentru locul 1 se încheie mai devreme de ultimele 3-4 etape, iar finalul de sezon e plictisitor. În acest fel, prin premierea a câte trei echipe şi a celei mai fair-play grupări, atractivitatea nu va dispărea până în ultima rundă. Premiile pot consta atât în cupe şi medalii, cât şi în echipamente de joc, mingi, genţi sau tradiţionalele spray-uri kelen. În plus, după modelul UEFA, câştigătoarele premiilor fair-play ar urma să beneficieze şi de posibilitatea de a fi calificate direct în şaisprezecimile Cupei României, ca bonus. Ar fi un lucru fantastic pentru o echipă de nivel inferior, de exemplu”, a mai dezvăluit jucătorul de la Viitorul Voiceşti.
• Oferirea unui rând de echipamente de joc şi a câte 3 mingi echipelor nou-înfiinţate, ca premiu pentru înscrierea în competiţiile AJF. „Este o altă măsură de a spori atractivitatea! Bineînţeles că echipele au echipamente de joc, dar asta îi va face pe oficialii respectivi să înţeleagă că n-au nimerit într-o junglă, ci într-un fotbal organizat, unde eşti recompensat pentru efortul de a participa. Echipamentul de joc primit va avea inscripţionată sigla AJF, ca să nu existe dubii în acest sens, lucru care ar ajuta la promovarea imaginii Asociaţiei în judeţ”, a adăugat Dinucu.
• Dotarea echipelor cu truse medicale performante, exclusiv pentru fotbal, nu pentru uzul personal al cuiva de la o grupare. „Acestea ar urma să fie luate pe semnătură de delegaţi şi puse la dispoziţia medicilor de la echipe la meciuri. Nu de alta, dar, acum, mulţi dintre cei care răspund de starea jucătorilor după accidentări, intră pe teren doar cu câte o sticlă de apă. Trusele medicale ar urma să fie achiziţionate din fonduri proprii, printr-un proiect european sau în parteneriat cu CJV şi Spitalul Judeţean”, a mai menţionat Florin Dinucu.
• Trecerea la un sistem competiţional cu două ligi. „O propunere care a fost arhi-discutată în ultima perioadă şi la care sunt convins că vor adera imediat majoritatea delegaţilor, deoarece sistemul cu trei ligi nu s-a dovedit prea inspirat”, a concluzionat jucătorul de la Viitorul Voiceşti. (N.C.)


Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button