Diverse

Cimitirul Mamuţilor de la Valea lui Grăunceanu

• Comuna Tetoiu – istorie pură

Puţină lume îşi mai aduce aminte că în comuna vâlceană Tetoiu a fost descoperită una dintre cele mai vechi aşezări omeneşti de pe actualul teritoriu al României. În urmă cu peste 30 de ani, la Bugiuleşti – Valea lui Grăunceanu, au fost găsite rămăşiţe de animale preistorice, dar şi obiecte (arme de vânătoare, vase etc). Printre acestea se numără şi oase de mamut, vechi de 2,8 milioane de ani. Cele mai multe obiecte au fost duse la muzeele din Bucureşti şi Craiova. O mică parte au fost păstrate într-o vitrină prăfuită aflată într-una din şcolile comunei Tetoiu.

Fosile de animale preistorice

Valea lui Grăunceanu – Bugiuleşti, zonă semnalată de către localnicul Ilie Şerbănescu în 1959, este situat în comuna vâlceană Tetoiu. Primele săpături au fost făcute în anul 1960, fiind continuate pe parcursul a 10 ani. După o întrerupere de câţiva ani, săpăturile sunt reluate în 1975 de către arheologii Dardu Nicolăescu Plopşor, Alexandra Bolomey şi Marin Nica. Cele mai intense cercetări au fost făcute în perioada 1961-1963, când pe o suprafaţă de 90 metri pătraţi a fost descoperit un adevărat osuar, datând din Pleistocenul inferior, adică de peste două milioane de ani. Oasele proveneau de la diverse animale – mamuţi, elefanţi meridionali, urşi, maimuţe, gazele, porci spinoşi, castori uriaşi, rinoceri şi bizoni. Alături de cele peste 20.000 resturi osoase găsite la Valea lui Grăunceanu, au fost descoperite unelte de os, considerate a fi unele dintre cele mai vechi descoperite pe teritoriul României: măciuci zdrobitoare, străpungătoare, aşchii de os prefosilizat de elefant.

Comoara din şcoală

Dacă-i întrebi pe sătenii din Tetoiu ceva despre fosilele de animale preistorice, ai surpriza să constaţi că mulţi dintre ei îşi mai aduc aminte că odată, pe aceste meleaguri, a fost mare vâlvă. Cunoscutul arheolog Plopşor venea în urmă cu 30 de ani la Tetoiu, pentru a fixa în istorie această localitate drept unul dintre punctele de referinţă ale arheologiei. Primarul are chiar câteva foi scrise de mână despre descoperirile de la Bugiuleşti, pe care ţi le citeşte cu plăcere. „E interesant ce s-a întâmplat în comuna noastră. Oasele au fost duse la Craiova, la Bucureşti. Cred că vreo câteva mai sunt şi pe la şcoală”, spune primarul Gheorghe Popa. Atât ne trebuie; în câteva minute suntem la şcoala din localitate, împreună cu profesorul coordonator Grigorie D. Tălpăşanu. Acesta ne arată vitrina în care se află două fragmente masive de fildeş de mamut, câteva bucăţi de os şi de piatră, datând de acum 2,8 milioane de ani. E amabil şi deschide vitrina, lăsându-ne să cântărim fildeşul. „E foarte vechi… Eu am studiat despre osemintele ăstea, pe unde am putut. Doar astea au rămas, restul sunt la muzeu”, spune profesorul. Acesta ajunge repede la ceea ce îl interesează: a pus termopane noi la şcoală, în curând vrea să facă şi încălzirea centrală, pentru că aşa s-a înţeles cu primarul. Încuie la loc vitrina şi ne conduce spre ieşire. Plecăm din şcoală cu sentimentul că acolo se află o comoară insuficient evaluată. Pe drumul de întoarcere fotografiem valea lui Grăunceanu, locul în care au trăit cândva mamuţii cu fildeşi lungi de câţiva metri. O vale lungă, plină de vegetaţie, care acum câteva milioane de ani a devenit un adevărat cimitir al mamuţilor…
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button