Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Liga Nationala

Gaţu a propus suspendarea arbitrilor State şi Pavel

• preşedintele FR Handbal a incriminat astfel prestaţia jalnică a buzoienilor care au condus pe 8 ianuarie derbiul Ligii Naţionale, Rulmentul – Oltchim

Deşi au trecut mai bine de două săptămâni de la derbiul Rulmentul – Oltchim (meci încheiat cu victoria echipei braşovene, dar în care s-au produs numeroase erori în ceea ce priveşte maniera de arbitraj a cuplului Pavel/State), ecourile încă nu s-au stins. Ba chiar tind să se amplifice, după ce clubul Oltchim a primit o dovadă scrisă în care se precizează faptul că preşedintele FR Handbal, Cristian Gaţu, a propus suspendarea pe câte trei etape a celor doi arbitri buzoieni şi a observatorului Valter Dăncescu.

Aşa cum se cunoaşte, în primă instanţă, nu s-a dat o decizie care să dea dreptate Oltchim-ului, dar s-au făcut câteva interpretări care au avut în schimb darul de a aşterne şi mai mult „ceaţa” peste un meci cât se poate de controversat. Răspunsurile scrise primite de clubul vâlcean din partea FR Handbal dovedesc foarte clar cât de ambiguu a fost judecat meciul şi maniera de arbitraj a buzoienilor Pavel şi State.

„Către CS Oltchim Rm. Vâlcea
În urma protestului scris înaintat de clubul dumneavoastră referitor la maniera de arbitraj a jocului Rulmentul Braşov – Oltchim Rm. Vâlcea de către cuplul Pavel/State, FR Handbal a constituit o comisie de vizionare a înregistrării jocului formată din următorii:
1. Mihail Marinescu – secretar general
2. Mihail Bocan – secretar federal, handbal intern
3. Bogdan Macovei – secretar federal, handbal internaţional
4. Gheorghe Goran – director tehnic, handbal masculin
5. Remus Drăgănescu – director tehnic, handbal feminin
6. Valter Dăncescu – preşedinte CCA
7. Jan Mateescu – preşedinte CCA
8. Ion Şerbu – membru CCA
9. Valerica Dincă – membru CCA
După vizionarea înregistrării, membrii comisiei sus-amintite au apreciat prestaţia celor doi arbitri cu calificativul „bine”, rezultatul final nefiind influenţat de către acesta.
S-a menţionat de către majoritatea membrilor comisiei faptul că arbitrii, prin maniera permisivă a jocului obstrucţionist şi pe alocuri dur al celor două echipe, au mărit gradul de dificultate al partidei.
Secretar federal,
Mihail Bocan”

Arbitraj „bun”, dar cu „deficienţe”…

Bineînţeles că se cuvin trase câteva concluzii din acest raport, care numai despre arbitraj corect nu vorbeşte, ci dimpotrivă. Ba chiar este de-a dreptul surprinzător cum membrii respectivei comisii îşi cam dau „cu stângul în dreptul”, cum se spune. Astfel, după ce se precizează că State şi Pavel au primit pentru prestaţia lor calificativul „bine”, arbitrilor li se reproşează faptul că au tolerat „maniera permisivă şi pe alocuri dură a celor două echipe”. Cum vine asta? Se mai poate spune că a fost „arbitraj corect” dacă State şi Pavel au tolerat jocul dur? Ţinând cont de faptul că Oltchim-ului i-au fost accidentate grav două jucătoare tocmai pentru că arbitrii au tolerat aceste durităţi, devine tot mai clar faptul că gruparea vâlceană a avut perfectă dreptate atunci când a atacat erorile de arbitraj care, fără îndoială, au contat şi în stabilirea rezultatului final.
De altfel, tot despre un arbitraj „bun”, dar totuşi cu anumite greşeli vorbeşte în raportul său şi Valter Dăncescu – prezent la derbiul Rulmentul – Oltchim în calitate de observator, care astfel se descalifică odată în plus pentru faptele constatate. „Jocul a avut un grad de dificultate maxim, ţinând cont de miză şi presiunea băncilor şi a publicului. Considerăm că arbitrajul a fost corect, fiind apreciat cu calificativul «bine», cu unele deficienţe la capitolul progresivitatea sancţiunilor disciplinare. În legătură cu cele două accidentări ale jucătoarelor Steluţa Luca şi Roxana Gatzel, considerăm că prima nu a fost provocată de o acţiune neregulamentară a apărătorului. La cea de-a doua accidentare, respectiv a jucătoarei Gatzel, decizia arbitrilor a fost eliminare temporară a apărătorului şi 7 metri împotriva echipei din Braşov, decizie ce o considerăm corectă”, scrie şeful CCA, Valter Dăncescu, în raportul înaintat către secretarul federal specializat pe probleme de handbal intern, Mihail Bocan.
Păi dacă State şi Pavel au fost atât de inconsecvenţi în aplicarea sancţiunilor asupra Oltchim-ului, deci practic au greşit în unele momente, cum se mai poate aprecia că prestaţia celor doi arbitri a fost „bună”. Şi aici apare aşadar deja obişnuita expresie „bine”, dar cu „deficienţe”. E ca şi cum ai lua nota 10 la şcoală, deşi ai cam răspuns greşit la toate întrebările adresate de profesor!

Dăncescu s-a auto-sancţionat!!!

În fine, pentru că până la urmă şi-au dat seama de ridicolul situaţiei, membrii Comisiei Centrale a Arbitrilor, organism condus chiar de Valter Dăncescu, a propus pe 10 ianuarie sancţionarea cu avertisment a cuplului de arbitri şi-a observatorului delegat la meciul de la Braşov. „Se propune sancţionarea cu avertisment a cuplului de arbitri Pavel Vasile – State Marian şi a observatorului FRH Dăncescu Valter”, se precizează expres în raportul trimis către Comisia Centrală de Disciplină. Culmea, respectivul raport este semnat chiar de către preşedintele CCA, Valter Dăncescu, nimeni altul decât observatorul FRH delegat la derbiul de la Braşov.

State şi Pavel – propuşi pentru suspendare

Perseverenţi în tentativa de a-şi afla dreptatea, oficialii clubului Oltchim Rm. Vâlcea au reuşit să primească în plus şi un răspuns scris la memoriul pe care l-au făcut pe adresa federaţiei. O hotărâre fermă în acest sens a fost luată de preşedintele FR Handbal, Cristian Gaţu, care a cerut în mod clar secretarului federal specializat pe probleme de handbal intern, Mihail Bocan, nici mai mult, nici mai puţin, decât suspendarea arbitrilor State şi Pavel!

„Domnului Bocan
Pentru greşelile de arbitraj constatate de Comisia de Arbitri se propun următoarele sancţiuni:
1. Cuplul Pavel/State (Buzău) – 3 etape de suspendare şi nedelegarea lor la jocurile din Liga Naţională ale echipelor Oltchim şi Rulmentul în ediţia 2007/2008
2. Valter Dăncescu – 3 etape de suspendare în calitate de observator
Cristian Gaţu”

Odată în plus, s-a dovedit aşadar cât de superficial au fost judecate erorile de arbitraj de la Braşov. În fond, dacă arbitrilor li s-a acordat calificativul „bine”, de ce au mai fost propuşi pentru suspendare? Nu cumva ceva „pute”?
Prin prisma celor constatate, clubul Oltchim este hotărât să înainteze cazul şi la organele abilitate din cadrul EHF. Oficialii vâlceni au toate motivele să facă acest lucru, atâta timp cât s-a dovedit că au existat numeroase erori de arbitraj la derbiul de la Braşov.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button