Liga I

„Fluieraşii” vâlceni în Liga I

Şcoala de arbitraj vâlceană înregistrează în aceste momente cele mai mari realizări după perioada de „glorie” a lui Ion Crăciunescu şi Gheorghe Constantin. În acest nou campionat de Liga I care se anunţă a fi cel mai disputat din ultimii ani, arbitrii vâlceni s-au dovedit a fi preferaţii mai marilor Federaţiei Române de Fotbal. În ultima etapă, cel puţin, vâlcenii au oficiat nu mai puţin de patru dintre cele nouă meciuri disputate. Adi Comănescu, după ce a arbitrat Rapid-ul săptămâna trecută, a fost doar rezervă acum la Pandurii Tg. Jiu – Universitatea Craiova, Teo Crăciunescu a „fluierat” meciul dintre Dinamo şi Dacia Mioveni, Dan Berbecaru a făcut echipă cu Florin Păunescu (aflat la debutul pe prima scenă fotbalistică a ţării), la Rapid – Oţelul, în timp ce lui Gusti Constantin i-a fost dat derby-ul rundei, CFR Cluj – Steaua.

La niciunul dintre meciurile disputate nu s-au semnalat probleme de arbitraj. Într-o perioadă în care arbitrajul a devenit un fenomen naţional şi toată lumea analizează mai mult greşelile „fluieraşilor” decât pe cele ale jucătorilor, prestaţia din ultima etapă a lui Dan Berbecaru şi, cu precădere, cea a lui Augustus Constantin, trebuie apreciate în mod deosebit şi datorită gradului înalt de dificultate al jocurilor. Au fost multe decizii de luat, iar vâlcenii s-au achitat onorabil de sarcinile pe care le-au avut de îndeplinit.

De meserie…, arbitru!

Singurul arbitru al judeţului nostru din lotul de elită care-a lipsit în această rundă a fost Daniel Demetrescu, însă pe el Comisia Centrală a Arbitrilor şi Federaţia s-au bazat în prima şi cea de-a treia etapă, când i-au fost date de arbitrat partide destul de importante din campionat. Aşa că să nu uităm de meciurile bune pe care le-a făcut acesta la linie. În prima etapă Demetrescu i-a ţinut companie şi l-a ajutat de la tuşă pe „vedeta” arbitrajului românesc, Alexandru Tudor, la Poli Timişoara – Poli Iaşi, iar apoi a fost delegat la Universitatea Craiova – CFR Cluj, unde i-a făcut linie lui Alexandru Deaconu. Ca să reuşeşti, aşa cum a făcut-o Demetrescu, este foarte important şi norocul pe care-l ai ca arbitru. Iar „Zăpadă” poate că merită mai mult decât alţii să aibă succes la acest nivel, cel al Ligii I. Este printre puţinii cavaleri ai fluierului care s-a dedicat în totalitate acestei activităţi. Timp de 15 ani nu a făcut altceva decât să se pregătească pentru a ajunge aici. E adevărat, la început a vrut să se facă arbitru de handbal, dar a nimerit la fotbal şi a continuat în acest sector. În toată această perioadă a învăţat ce înseamnă arbitrajul şi din greşeli pe care uneori le-a plătit destul de scump. A trebuit să mai ia şi câte o palmă, să mai treacă şi răul pentru a scăpa de bătaie, însă toate acestea l-au ajutat, a căpătat experienţă şi a ajuns acolo unde şi-a dorit. Spre deosebire de alţii care pe lângă arbitraj mai au şi alte preocupări, el s-a concentrat numai pe această activitate. În afara perioadei în care s-a aflat la AJF, deci tot aproape de fotbal, s-a dedicat numai arbitrajului. Aşa că am putea spune că avem un vâlcean de meserie – arbitru.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button