Administratie

UE dă verde proiectului de reabilitare a staţiei de epurare din Râmnic

În sfârşit, a fost semnat contractul de lucrări pentru proiectul „Reabilitarea staţiei de epurare a apelor uzate din Râmnicu Vâlcea”. Uniunea Europeană, prin programul ISPA sprijină proiectul „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă a sistemului de canalizare şi a staţiei de epurare a apelor uzate în municipiul Râmnicu Vâlcea”, realizat prin memorandumul de finanţare nr.2004/RO/16/P/PE/002. Bugetul alocat acestui proiect este de 29 milioane de euro, dintre care 75% reprezintă asistenţă financiară nerambursabilă de la Uniunea Europeană, iar 25% reprezintă cofinanţare de la Banca Europeană de Investiţii. Proiectul se desfăşoară în perioada decembrie 2004 – decembrie 2009.
În cadrul proiectului a fost semnat contractul cu titlul „Reabilitarea staţiei de epurare a apelor uzate din Râmnicu Vâlcea” în data de 2 iulie.

Contractul a fost atribuit în urma publicării licitaţiei internaţionale deschise prin indicativul de referinţă EuropeAid/122663/D/WKS/RO.
Pentru această componentă fundamentală a proiectului, ce reprezintă parte integrantă a programului ISPA, creat în scopul acordării de asistenţă financiară ţărilor aflate în curs de aderare şi realizat cu contribuţia financiară a Uniunii Europene, contractul a fost semnat de către Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, societatea comercială Acvarim Rm. Vâlcea şi firma câştigătoare Passavant Roediger Anlangenbau GmbH, în parteneriat cu ED Zublin AG Germania.
Prin „Reabilitarea staţiei de epurare a apelor uzate din Râmnicu Vâlcea” se va realiza îmbunătăţirea sistemului de tratare a apelor reziduale prin promovarea unor tehnologii nepoluante, având drept scop reducerea impactului negativ asupra pânzei de apă freatică şi asupra obiectivelor şi localităţilor situate în aval de Râmnicu Vâlcea, conducând în final la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru locuitorii judeţului Vâlcea. Bugetul alocat pentru realizarea acestei componente a proiectului este de 10.850.000 euro, din care, conform schemei de finanţare, 52% reprezintă finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană iar 48% reprezentând cofinanţare de la Banca Europeană de Investiţii. Contractul presupune reabilitarea staţiei de epurare a apelor uzate pentru o capacitate de 39.000 metri cubi pe zi şi 130.000 PE. Staţia se va construi astfel încât să permită modernizarea sa ulterioară, pe principiul cost-eficienţă, prin includerea treptei terţiare. De asemenea, va fi reabilitată clădirea administrativă iar laboratorul staţiei va fi echipat conform standardelor în vigoare. Obiectivele proiectului ISPA Râmnicu Vâlcea se armonizează cu obiectivele generale ale programului ISPA – alinierea legislaţiei româneşti la normele europene privind conservarea şi protecţia mediului înconjurător şi aplicarea acestora.
Vor fi realizate o serie de lucrări complexe pe alimentarea cu apă, canalizare şi epurare. Astfel, pentru alimentarea cu apă vor fi realizate reabilitare facilităţi pompare şi stocare apă, precum şi reabilitarea şi extinderea reţelei de distribuţie a apei; realizarea unui dispecerat modern, dotat cu sistem digital de identificare rapidă a zonelor unde se produc avarii. Pentru sistemul de canalizare se va proceda la reabilitarea şi extinderea reţelei de canalizare, la construirea unui nou bazin de retenţie şi curăţirea celui existent, în scopul reducerii debitului de scurgere pe durata ploilor; amplasarea unei staţii de pompare ape uzate în zona târgului de săptămână de la Goranu. În ceea ce priveşte staţia de epurare, se va proceda la reabilitarea acesteia astfel încât efluentul deversat în râul Olt să corespundă cerinţelor impuse de directivele Uniunii Europene şi ale normativelor naţionale în vigoare.
Aşadar, contractul a fost semnat, urmând a se emite ordinul de începere a lucrărilor. După emiterea acestui ordin, constructorul are la dispoziţie patru luni pentru întocmirea proiectului tehnic. Primăria Rm. Vâlcea şi SC Acvarim SA vor acţiona pentru emiterea în timp util a autorizaţiei de construire. Până la semnarea contractului, Acvarim şi Primăria Râmnicului au acţionat conform prevederilor memorandumului de finanţare, realizând investiţii suplimentare obligatorii în valoare de 783.136 euro, constând în reabilitarea a 12,47 kilometri de reţea apă şi 1,68 kilometri reţea canal. De asemenea, cu ajutorul echipamentului din dotare, au fost curăţate reţele de canalizare pe o distanţă de circa 35 kilometri.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button