Diverse

De Zilele Râmnicului, Râul Olăneşti a devenit un imens WC public

Sărbătoarea care tocmai s-a încheiat în Râmnicu Vâlcea păstrează aceeaşi faţă tristă şi plictisitoare, lipsită de inovaţii, pe care a avut-o şi în anii precedenţi. Deschiderea oficială s-a realizat prin aceleaşi formalităţi anoste la care au participat diverse personalităţi, de la membri de partid, la reprezentanţi ai Bisericii şi până la delegaţi ai Guvernului. Ciclul de cuvântări s-a încheiat duminică, când coloana oficială compusă din primarul Mircia Gutău, fostul primar Traian Sabău, de subprefectul Radu Renga, de preşedintele Consiliului Judeţean Dumitru Buşe, s-a îndreptat spre Casa Memorială „Anton Pann” spre a aduce un omagiu celui ce reprezintă o emblemă pentru Municipiul Râmnicu Vâlcea.

 Târgul Meşterilor Populari din România – 10 ani

Ziua de sâmbătă, 28 iulie, a debutat cu deschiderea oficială a Târgului Meşterilor Populari din România, o expoziţie de artă populară autentică ce s-a derulat în Parcul Zăvoi pe durata 28-29 iulie. Acest proiect îndrăzneţ şi util de valorificare a elementelor tradiţionale româneşti a ajuns la ediţia a X-a, aducând în prim-planul vâlcean meşteri populari din zone etnografice cu un puternic substrat cultural care să reprezinte şi să pună în valoare identitatea culturală din spaţiul căruia îi aparţin şi faţă de care manifestă o condescendenţă sublimă. Prin acest demers cultural se încearcă crearea unei delimitări între ceea ce înseamnă ceva definitoriu pentru un neam, analizarea comparativă a diferitelor embleme culturale şi încercarea de a evita formele false pe care le avem în vedere atunci  când vorbim de folclor.

„Şi Noe a luat meşteşugari pe arcă!”

Elena Stoica, director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea a declarat  pentru ziarul Arena că „deşi, momentan, trecem printr-o criză a identităţii naţionale, ceea ce creează stabilitate şi trăinicie unui popor este tocmai tradiţia pe care şi-o asuma şi, de aceea, este foarte important ca publicul vâlcean şi , prin extensie, întregul neam românesc să cunoască faţa reală a culturii sale”.
 „Legenda spune că atunci când Noe a urcat în arca diferite animale pentru a se pregăti de drum, el ar fi luat cu el şi nişte meşteri populari. De aici şi importanţa deosebită pe care o ridică cei care ştiu să reprezinte corespunzător spiritul unui neam. Noe ştia că pentru a-şi continua tipul de existenţa antedeluvian, trebuia să conserve câte puţin din modul său anterior de a trăi”, a mai spus Elena Stoica.
Reunirea meşterilor populari din zilele acestea şi numărul lor destul de ridicat indică faptul că publicul vâlcean cunoaşte şi apreciază cultura sa, apreciere care, până la urmă, se face, bineînţeles, şi sub aspect comercial. Dacă apreciezi o operă de artă, prima acţiune pe care o faci este aceea de a o achiziţiona. De aceea, mulţi meşteri populari au refuzat să participe la festivalul de la Sighişoara desfăşurat în aceasta perioadă şi au decis să îşi expună arta în acest spaţiu minunat care este Parcul Zăvoi, conform declaraţiei Elenei Stoica. Totuşi, deşi comercianţii prezentau o ofertă bogată de produse tradiţionale, nu se sfiau să acuze vânzările slabe pe care le-au înregistrat în decursul celor două zile de expoziţie.

„Pane et circus”

Elena Stoica, a ţinut să completeze că întotdeauna va exista o predispoziţie spre lejer, deoarece cultura are gradul ei de dificultate şi, totodată, un rafinament şi o eleganţă pe care nu le întâlneşti peste tot. Că publicul se dovedeşte mai receptiv spre acţiuni mai lejere nu este ceva grav, însă trebuie să se facă diferenţierea clară dintre valoare şi pseudovalori, între ceea ce trebuie păstrat şi hibrizii care au apărut şi poartă denumirea de etno. Astfel că receptivitatea este mai mare spre spectacole moderne, totuşi opera de artă nu poate muri subit.
Părăsind ambianţa de basm din târgul popular, ne îndreptăm cu toţii atenţia spre lucruri mult mai grave ce ţin de administraţia execrabilă şi de tarabele desfăşurate de-a lungul râului Olăneşti. Trecând peste mirosul înţepător de mici şi cârnaţi îl întreb pe un comerciant despre vânzările realizate în decursul celor trei zile tocmai încheiate: „Slab, comparativ cu anii anteriori, taxele s-au mărit de la 4 milioane la 5 milioane lei, iar condiţiile de igienă oferite de primărie sunt jalnice. Nu sunt suficiente toalete ecologice, iar cele care există, sunt amplasate la distanţe mult prea mari pentru comercianţi,” spune vânzătorul, aranjându-şi mândru marfa de o calitate îndoielnică.

Olăneştiul a devenit un uriaş WC public

Nu! Nu este vorba nicidecum de ploi abundente înregistrate zilele acestea pe teritoriul Râmnicului, ci de iniţiativa măreaţă şi îndrăzneaţă, ca să nu zic de prost gust, a administraţiei locale de a nu oferi suficiente toalete publice pe parcursul celor trei zile de chef şi multă băutură. În lipsa unor spaţii special amenajate, cei participanţi la festivitate au trebuit să apeleze la bunăvoinţa râului Olăneşti pentru rezolvarea nevoilor fiziologice. Cel puţin câteva sute de persoane au apelat la serviciile naturii şi vorbim de un oraş care în mijlocul zilei, pe căldurile astea sufocante se transformă într-un loc infect care emană mirosuri de ghenă.

Spectacole populare pe măsură, stadion arhiplin

În decursul primelor două zile, diverşi cântăreţi populari au satisfăcut cerinţele muzicale ale publicului râmnicean. Pe Stadionul Municipal a avut loc un spectacol de muzică populară cu artişti precum Nineta Popa, C-tin Enceanu,Maria Ghinea, Petrică Mâţu Stoian, Grupul „Teleormanul”, Laura Lavric. Spectacolul a fost continuat sâmbătă cu cântăreţi ca Viorica de la Clejani, Radu Pădureanu, Antract, Talisman şi Cornelia Catanga. Pe lângă aceste spectacole muzicale, au mai fost organizate diverse concursuri pentru copii: de exemplu, la Piscina Enigma au fost organizate întreceri la înot, iar toţi participanţii au fost premiaţi cu diplome si dulciuri; teatrul Ariel a pus în scenă piese de teatru menite să-i amuze pe cei mici.

Ştrandul Ostroveni „a luat foc”

Ziua Imnului Naţional a putut fi sărbătorită nu numai în Zăvoi, ci şi la Baza de Agrement Ştrand Ostroveni, unde, în perioada 26 – 29 iulie s-au desfăşurat mai multe manifestări pentru cei care nu au vrut să renunţe la plajă. Astfel, în seara fiecăreia dintre aceste zile, s-au organizat spectacole de karaoke şi show-uri muzicale susţinute de MC Gabi Marian şi DJ Vlad. Joi, 26 şi sâmbătă, 28 iulie, Vali Crăciunescu şi-a încântat fanii cu două concerte, vineri, 27 iulie, Mihai Mărgineanu a avut un recital extraordinar, iar sâmbătă, 28 iulie, a venit rândul Corinei, lui Alex şi Nicoletei Luciu să încingă atmosfera la ştrand. Duminică, pe 29 iulie, în ultima zi a manifestărilor, la baza din Ostroveni, pe scenă au intrat Anda Adam, Andreea Bălan şi Alb şi Negru, seara încheindu-se şi aici cu un foc de artificii.    (Lucian CORNECI)

Mesajul primarului Gutău către râmniceni

„La finalul manifestărilor de anul acesta dedicate Zilei Imnului Naţional doresc să mulţumesc, în primul rând, cetăţenilor municipiului Râmnicu Vâlcea care, prin participarea lor masivă la fiecare din evenimentele organizate cu această ocazie, au dovedit că iubesc acest oraş şi că cinstesc aşa cum se cuvine adevăratele valori locale şi naţionale. Ţin să mulţumesc călduros celor care ne-au ajutat în organizarea acestor manifestări: Comandamentului de Jandarmi, Inspectoratului de Poliţie, Poliţiei Comunitare, Serviciului de Ambulanţă şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, tuturor sponsorilor sărbătorii, precum şi angajaţilor Primăriei municipiului care s-au implicat în pregătirea şi desfăşurarea acestui eveniment. Mulţumesc de asemenea şi tuturor mijloacelor media pentru popularizarea pe care au făcut-o manifestărilor dedicate Zilei Imnului Naţional”.
• ing. Mircia Gutău, Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button