Ancheta

Procurorii au uitat de dosarele penale ale milionarului liberal

• Ovidiu Crăpătureanu, un baron local în fruntea RAR (IV)

Începem această continuare a anchetei noastre pe marginea ascensiunii extrem de dubioase a baronului Ovidiu Crăpătureanu, cu menţiunea că ne bucură faptul că subiectele abordate încă de acum două luni de zile de publicaţia noastră sunt preluate şi „aprofundate” de diverse publicaţii. Atunci când noi publicam în exclusivitate informaţia potrivit căreia Crăpătureanu are probleme psihice, adică în urmă cu circa două luni, concurenţa nici măcar nu era la curent cu afacerile ultraciudate ale baronului. Acestea fiind zise, continuăm să publicăm seria articolelor cu care ne-am obişnuit cititorii.
Deşi majoritatea instituţiilor statului au fost sesizate în nenumărate rânduri asupra afaficurilor milionarului în euro Ovidiu Crăpătureanu, până acum nu a fost luată vreo măsură concretă de către acestea.

S-a întâmplat aşa cum se întâmplă de fiecare dată în România atunci când vine vorba despre potentaţi: organele de control mimează că muncesc iar atunci când vine vorba de măsuri coercitive, acestea se lasă aşteptate. Protejat de un sistem relaţional bine pus la punct, posesor al unei umbrele politice liberale de încredere, sponsor de nădejde al partidului, Crăpătureanu pune în fiecare seară liniştit capul pe pernă iar dimineaţa îşi verifică senin conturile grase. Nimeni nu-l deranjează în aşa mare măsură încât omul să-şi facă probleme deosebite.
În urmă cu ceva timp, Fundaţia Florexim, cunoscută ca organizaţie neguvernamentală de luptă împotriva corupţiei şi abuzurilor, a solicitat Parchetului de pe lângă Judecătoria Rm. Vâlcea urgentarea cercetărilor penale în dosarele de abuz, corupţie, fals şi uz de fals, nerespectarea unor hotărâri judecătoreşti, în ceea ce-l priveşte pe fostul şef al ARR Vâlcea, Ovidiu Crăpătureanu, în prezent mare tartor la RAR, prin grija ministrului Transporturilor, Ludovic Orban. Cercetările ar fi trebuit să fie demarate în urma unor sesizări din partea unor agenţi economici, fiind depuse inclusiv la Preşedinţia României, DNA, Parchetul General Bucureşti şi Poliţia Rm. Vâlcea. Toate aceste sesizări au fost dirijate spre soluţionare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rm. Vâlcea. Din cauza tergiversării acestor dosare, activitatea mai multor firme de transport care activează în judeţul Vâlcea nu-şi pot desfăşura în mod normal activitatea. Dintre dosarele de cercetare penală se cunosc următoarele: Dosar Poliţia Vâlcea nr./3000292/2005; Dosar DNA Bucureşti nr.140/C3/2005; Dosar Poliţia Transporturi Bucureşti nr.327810/2005.  
Una peste alta, atâta timp cât a fost şef al ARR Vâlcea, Crăpătureanu a comis o serie de fapte care ar trebui analizate cu atenţia de organele competente. Reprezentanţii mai multor firme de transport l-au acuzat în mai multe rânduri că practică traficul de influenţă şi abuzul în serviciu, împreună cu inspectorii C. Cebuc şi N. Ciocan, fapte pentru care există deja dosare penale. În acest fel, ARR Vâlcea a fost împărţită în două tabere, una compusă din inspectori ARR prieteni la cataramă cu şefu’ iar cealaltă formată din restul salariaţilor instituţiei. Cei din prima tabără au fost mereu promovaţi în activităţi benefice buzunarului propriu, la cursuri de formare profesională şi examinare în detrimentul celei de-a doua tabere, aidcă a restului salariaţilor, care au efectuat activităţile specifice agenţiei. În sensul confirmării acestor acuzaţii, Crăpătureanu şi inspectorii săi fideli au organizat şi activitatea de şcoală de şoferi în aceeaşi locaţie în care aceştia desfăşoară şi organizează cursuri de pregătire profesională în vederea obţinerii atestatelor profesionale. Iată câteva exemple de afaficuri crăpăturelnice. În luna iunie 2003, la sediul şcolii de şoferi Căpezeanu, Ovidiu Crăpătureanu împreună cu C. Cebuc au organizat mai multe tipuri de cursuri de pregătire în vederea obţinerii atestatului profesional, la care au lucrat în calitate de organizatori cursuri şi nu de lectori sau examinatori, Cebuc folosind chiar chitanţierul de încasări al Centrului de Pregătire IFPTR Miercurea Ciuc, transformându-se astfel în organizator şi casier, faptă inadmisibilă pentru un inspector ARR. Mai mult decât atât, el a întocmit situaţii de examinare, le-a prezentat comisiei de examinare, le-a prezentat comisiei şi a participat la examinarea cursanţilor în vederea obţinerii atestatului profesional, deşi nu avea acest drept deoarece are studii medii, iar la plecare, adică după terminarea examenului, s-a dus la un restaurant din Râmnic unde a băut şi mâncat din banii colectaţi.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button