Diverse

„În echipa mea exista o concurenta benefica pe posturi!”

Antrenorul junioarelor de la Oltchim, Radu Georgescu, spune:

„În echipa mea există o concurenţa benefică pe posturi!”

La jumătatea lunii decembrie 2005 s-a încheiat turul Diviziei A de handbal feminin. Echipa Oltchim II Rm. Vâlcea a izbutit să termine prima parte a campionatului pe un onorant loc 3, semn că munca depusă de antrenorii Radu Georgescu şi Cristina Lada-Rouă îşi arată deja roadele. Tot excelent a evoluat şi echipa de junioare I a clubului vâlcean, pregătită de aceiaşi tehnicieni, care domină seria la acest nivel valoric. Despre tot ce s-a întâmplat în această primă parte a campionatului am purtat o discuţie cu antrenorul acestor formaţii, Radu Georgescu.

* Cum apreciaţi comportarea echipelor pe care le antrenaţi în prima fază a campionatului?

– Bună şi foarte bună. Însă vreau să spun din start că echipele de Divizia A şi junioare I se confundă practic între ele. Anul trecut am terminat după turul campionatului pe locul 7, cu o singură victorie, dar să reţinem că am avut trei înfrângeri în deplasare la doar un gol diferenţă. Anul acesta, după turul campionatului, aceeaşi echipă, cu tinere din generaţiile 1986-1987 de bază, de fapt echipa campioană de junioare I de anul trecut, se află pe podiumul Diviziei A. Am pierdut doar două meciuri, unul cu ghinion, pe care l-au câştigat adversarele noastre la Ploieşti, la un singur gol diferenţă (25-26). Nu-mi place să spun că acest lucru s-a întâmplat şi cu ajutorul arbitrilor. L-am pierdut, asta e! Iar celălalt a fost cel de la Timişoara, unde, de această dată spun că arbitrii au fost extrem de părtinitori, le-au ajutat pe cele din Timişoara. Vor să intre neapărat în Liga Naţională (n.r.: nu ştim de ce pentru că anul trecut n-au luat decât un singur punct în tot campionatul!). Le-am spus că pe mine mă interesează doar ca aceste fete să joace bine. Dar, până la urmă, chiar şi aceste contre ale arbitrilor, mie îmi convin, pentru că le dau fetelor o altă ambiţie. Pentru că pe lângă ceea ce învăţăm la antrenamente, tehnic, tactic şi fizic, ştiu de timpuriu să lupte şi contra arbitrilor! Şi chiar la Timişoara au fost aplaudate de către spectatori pentru faptele pe care-au fost crescute.

* Din punct de vedere valoric, ce echipă din Divizia A v-a impresionat cel mai mult în acest tur de campionat?

– Ştiu că nu vă aşteptaţi, dar echipa care m-a impresionat cel mai mult n-a fost nici Activ Ploieşti, nici Univ. Timişoara, ci Univ. Reşiţa, care ne-au pus destule probleme.

* Ce junioare v-au mulţumit prin evoluţia lor?

– Sunt câteva jucătoare de certă perspectivă care-au evoluat admirabil. Mă refer la Loredana Gârju, Mihaela Popescu, Martha Băbeanu, Aura Ivancu. Din păcate nu o putem folosi la acest nivel al junioarelor I pe Gabriela Ţăcălie (jucătoare născută în 1989), însă sunt sigur că şi ea s-ar fi numărat printre remarcatele mele. Oltchim-ul are în plus şi-un inter de valoare extremă, care peste doi ani zic eu va face furori, Alexandra Ursachi, adusă de la Bacău.

* Aţi participat nu de mult, la primul turneu de sală din cadrul Campionatului Naţional de junioare I. Ce rezultate aţi obţinut?

– La turneul de la Hunedoara, am făcut un singur egal (35-35), cu echipa Slatinei, iar celelalte jocuri le-am câştigat la multe goluri, nu pot să vă spun precis. Cum să vă explic, eu când joacă fetele bine, habar n-am cât e scorul! Mă uit doar cum joacă ele şi ce fac în teren, nu mă interesează cu cât conducem. Dacă respectă ceea ce le spun şi execută întocmai, nu există şanse să nu câştige meciul la final. Avem nişte echipe, „cliente” ale noastre, pe care vreau să le batem mai tare! Cum e echipa din Hunedoara, care ne-a bătut în tur la ea acasă, însă atunci o parte din echipa noastră era la un meci din Divizia A, o alta era plecată în turneul din Superliga Europei, şi cu echipa astfel descompletată a mers la Hunedoara antrenoarea secundă Cristina Lada-Rouă. Mai e şi Slatina în aceeaşi postură. Ele ne conduceau cu 9 goluri la pauză, iar fetele au ratat enorm în acea primă repriză. Le-a zis înainte că în jocul acela eu nu voi vorbi nimic, ele trebuie să joace! Şi n-au făcut-o prea bine! La pauză însă, le-am zis: „V-aţi încălzit? V-au trecut emoţiile? Da? Atunci bateţi-le!”. Şi le-am prins din urmă, puteam să şi câştigăm, dar Băbeanu a ratat în ultima secundă golul victoriei, şutând în bară! Însă a fost un egal cât o victorie, dar pentru că aţi muncit şi-aţi făcut o repriză secundă fantastică! Eu am luat expresia asta de la un coleg, demult, şi-am văzut că are un efect fantastic asupra fetelor! Plecăm mereu de la 0-0, indiferent cât e scorul atunci! Noi, de obicei, jucăm foarte bine în repriza a doua, când altele cad fizic, echipa mea abia atunci se trezeşte!

* La junioare I a existat o tradiţie a titlurilor naţionale, în ultimii şase ani, fetele de la Oltchim cucerind laurii de campioane de cinci ori. Veţi păstra această tradiţie?

– Obiectivul la junioare I este clar: titlul naţional, ca şi-n ultimii ani! Avem un lot de 18 jucătoare, născute în 1987,1988 şi 1989, însă doar cele care sunt în formă joacă. Am vrut să adun la un loc toate valorile, iar din cantitate să extrag calitatea. Este un lucru foarte bun acum, pentru că avem o concurenţă benefică pe posturi şi pot alinia practic două formule de echipă. Sigur că o să păstrăm această tradiţie. Fetele sunt atât de talentate şi de receptive că mi-a foarte drag să le învăţ un handbal de calitate. Asimilează repede tot ceea ce le „predau”. În plus, cred că ele au venit aici şi cu un bagaj de cunoştinţe foarte ridicat, acum trebuie ca noi să le şi perfecţionăm.

* Oltchim II a reprezentat pentru rezervele de la echipa de senioare un bun prilej de a avea meciuri în picioare. Care dintre ele s-au ridicat la pretenţiile cerute?

– Dintre cele care s-au aflat şi prin anturajul echipei de senioare, Diana Meiroşu şi Alina Vâlcu au evoluat prea puţin, deoarece au fost accidentate, însă pe Georgiana Coadălată, Alexandrina Rouă, Janina Luca sau Alina Ifrim am contat foarte mult. Şi au făcut-o destul de bine. Obiectivul echipei de Divizia A îl reprezintă în principal creşterea experienţei de joc a handbalistelor! Fetele trebuie să-şi însuşească foarte bine încă de la acest nivel gândirea tactică, să se protejeze fizic! Totul pentru ca atunci când trec la Liga Naţională să fie fortificate din orice punct de vedere.

* Ce aveţi în plan pentru începutul anului care urmează, din punct de vedere al pregătirilor şi-al turneelor care vor avea loc?

– Înainte de toate vom merge imediat la începutul anului 2006 într-un cantonament la Băile Govora, unde vom rămâne zece zile. De pe 4 ianuarie până pe 14 ianuarie, timp în care va urma o continuare a muncii de creştere a tinerelor talente, de a le învăţa cât mai multe din tehnica şi tactica jocului de handbal, având la baza lor o pregătire fizică specifică şi generală foarte bună. Apoi ne vom pregăti în oraş, până pe 25 ianuarie când vom organiza în Sala „Traian cel de-al doilea turneu de sală din cadrul Campionatului Naţional de junioare I. Ulterior, la sfârşitul lunii februarie va începe şi returul campionatului de junioare I, urmat apoi de cel de senioare la începutul lunii martie.                Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button