Diverse

Tadici vrea continuitate

Gheorghe Tadici a infirmat recent zvonurile vehiculate tot mai des în ultima perioadă cu privire la unele jucătoare pe care Oltchim Rm. Vâlcea intenţionează să le transfere în această vară. „Se vehiculează tot felul de nume, pe care personal nu le-am pronunţat nici o secundă, nici măcar în vreo discuţie cu mine însumi, darămite cu cineva din conducerea clubului. Nu s-a discutat nici măcar o jumătate de cuvânt despre vreun eventual transfer la Vâlcea cu nici o jucătoare din ţară sau din străinătate”, a susţinut Tadici. „Raţiunea este următoarea: am cerut conducerii să terminăm mai întâi sezonul competiţional. Am un principiu după care mă ghidez întotdeauna: continuitatea.

În condiţiile în care nucleul de jucătoare de acum e acelaşi, deci dacă există continuitate, sper să avem rezultate şi în Liga Campionilor”, a completat antrenorul echipei noastre.

„Toate jucătoarele au progresat”

„La Vâlcea, anul trecut, au venit jucătoare din «şase zări», a fost un moment foarte dificil în care până şi mie, şi-am spus-o şi directorului general Constantin Roibu, mi-a fost puţin cam frică. Pentru că au venit jucătoare cu personalitate, unele de la echipe unde-au făcut performanţă, altele care-au jucat mai puţin pe unde-au fost, dar toate au ajuns aici la Vâlcea în postură nu de vedete, ci de valori, ceea ce şi sunt. E greu să aduni jucătoare de la mai multe echipe şi să le asamblezi, e dificil să stăpâneşti 8-9 valori, pentru că fiecare are problemele ei, fiecare jucătoare este o problemă. Se spune chiar că e nevoie de minim doi ani ca să faci o trupă puternică. După zece luni de pregătire însă, echipa asta a acumulat, s-a omogenizat şi a progresat. Steluţa Luca, de exemplu, a progresat venind aici. Lecuşanu, la fel! De ce? Pentru că în Danemarca jucau ori faza de atac, ori faza de apărare. Gâlcă la fel în Franţa: n-a jucat niciodată faza de apărare sau a făcut-o doar sporadic, atunci când a prins-o jocul în apărare. A înţeles după nişte discuţii că la Vâlcea trebuie să joace şi faza de apărare, pentru că o handbalistă completă nu poate să evolueze doar în atac, numai să irosească, ci şi în apărare, ca să mai şi recupereze. Singura care-a mai jucat ambele faze, dar ca inter, a fost Ardean. Înaintea meciurilor de campionat din acest retur, nu de puţine ori am revăzut înregistrări ale jocurilor din tur, iar jucătoarele s-au convins de progresul pe care l-au făcut”, a mărturisit în continuare Tadici.

„Cupa Cupelor de acum e mai puternică decât în urmă cu cinci ani”

În 2002, Oltchim-ul ajungea de asemenea în finala Cupei Cupelor, la capătul unui traseu aproape fără greşeală. Din păcate, trofeul pierdut în dauna celor de la Lada Toljatti a atras după el ulterior şi plecarea de la Vâlcea a multor jucătoare de valoare. În 2007, după cinci ani de anonimat pe plan european, echipa noastră, cu o garnitură de lux, a revenit în atenţia iubitorilor handbalului de pe continent şi s-a calificat iarăşi în ultimul act al Cupei Cupelor. O performanţă similară şi cât se poate de notorie de asemenea, într-un sezon în care Oltchim-ul pare a nu avea rival pe măsură. Şi totuşi, se pune întrebarea, când a fost echipa vâlceană mai puternică? Un bun răspuns l-a oferit nu demult antrenorul Gheorghe Tadici: „Acum cinci ani, sistemul de desfăşurare al Cupei Cupelor, nu era la fel de dur, nu veneau locurile 3 din Liga Campionilor. În ultimii doi ani, Cupa Cupelor a devenit o competiţie aproape la fel de puternică precum e Liga Campionilor. După cum aţi văzut şi anul acesta, puţin le-a lipsit echipelor clasate pe locurile 3 în grupe să se califice mai departe, în sferturi şi semifinale. Acestea au venit însă în Cupa Cupelor, iar asta a făcut ca întrecerea să capete o valoare deosebită!”. Şi cu atât mai mare este meritul Oltchim-ului că a ajuns până în finală, nu-i aşa?

O singură „pierdere”: Tivadar

„A fost o perioadă grea, s-au depăşit momente dificile, sigur că au apărut, ca oriunde într-o activitate, şi nişte «pierderi». A fost motivul pentru care eu am plecat la drum cu 22 de jucătoare pentru a cântări foarte bine situaţia şi a evalua exact ceea ce aveam la dispoziţie. A fost un fel de selecţie, jucătoarele s-au auto-selecţionat, iar personal n-am ţinut cont, vă asigur, niciodată de nume. Şi este un caz fericit că la Oltchim, din 11 transferuri, se pare că doar unul a dat greş, la o singură jucătoare se va renunţa după un an de zile”, a mai spus Tadici cu referire directă la Mihaela Tivadar, pusă deja pe lista de transferuri.
„Acum, de ce ne-a fost frică, problema omogenizării, sub toate aspectele, a nucleului de jucătoare care-a venit în 2006, am scăpat. Cu mici excepţii, acestea sunt fetele care-au rezolvat titlul de campioană, care au dus echipa până în finala Cupei Cupelor, care-au scos din cursă nişte formaţii provenite din grupele Ligii Campionilor. Şi-atunci, care-ar fi motivele pentru care nu ar mai trebui să ne bazăm pe ele şi-n sezonul viitor, din moment ce noi ne pregătim pentru Liga Campionilor, iar în Cupa Cupelor am eliminat echipe care vin din grupele celei mai puternice competiţii, pe care le-am şi eliminat. Nu văd logica pentru care am vrea să facem schimbări şi transferuri, numai aşa doar de dragul schimbării nu se poate! Că lotul acesta de 14-16 jucătoare se poate completa cu 1-2, asta e posibil! Dar e nevoie numai de handbaliste care aduc un plus echipei, nu care vin doar să completeze efectivul”, a încheiat Tadici.

Al patrulea titlu naţional din carieră pentru antrenorul Oltchim-ului

După trei decenii petrecute la Zalău, Gheorghe Tadici a acceptat în vara lui 2006 oferta deosebit de generoasă primită din partea directorului general al SC Oltchim SA, Constantin Roibu, de a veni să antreneze la Vâlcea. Alături de Tadici s-a strâns aici un grup de jucătoare extrem de valoroase, câteva dintre acestea preferând să semneze cu Oltchim-ul poate şi pentru că reputatul tehnician a fost de asemenea de acord să vină la Vâlcea. Este şi cazul celor patru jucătoare transferate de la Zalău. „La Zalău, e foarte puţin probabil să se mai facă înaltă performanţă în curând, iar în contextul care-a apărut, sigur că practic toate cele patru jucătoare care-au venit la Vâlcea împreună cu mine au făcut-o tot în ideea de a continua performanţa la nivel înalt. Un rol important l-a avut în primul rând domnul Constantin Roibu, care-a stat de vorbă personal cu ele. Fără nici un fel de rezerve, pot să spun că în proporţie de 80 la sută el a fost cel care le-a convins pe fete să vină la Vâlcea. Eu am avut un merit de doar 20 la sută. Spunându-le desigur şi despre ceea ce înseamnă munca la echipa naţională, interesul acestei echipe. Au acceptat să vină, sigur că în primul rând pentru club, însă cu ricoşeu şi pentru reprezentativă. În mod sigur, unele ar mai fi jucat la echipa naţională, dar e o cu totul altă conjunctură acum. Să te prezinţi dintr-un nucleu alături de care faci pregătire continuă, la echipă şi la naţională, e cu totul altceva”, a explicat Tadici decizia sa şi a jucătoarelor pe care le pregăteşte de a semna pentru Oltchim.
Şi cum era de aşteptat, la finele unui sezon în care fetele pregătite de Tadici sunt aproape de a câştiga tot ce se poate (campionatul şi cupa pe plan intern au fost deja adjudecate, urmează acum Cupa Cupelor), ambele părţi sunt pe deplin mulţumite. „Încă de anul trecut, pe vremea asta, mă gândeam la o asemenea performanţă. Ştiam că Vâlcea va avea anul acesta echipă redutabilă, din toate punctele de vedere, de la vârful piramidei şi până la bază, era imposibil să ratăm nişte rezultate bune. Sunt doar la al patrulea titlu de campion, primele trei fiind obţinute la Zalău. Am făcut o pauză de un de zile, după ce în două ediţii consecutive ale campionatului, în 2004 şi 2005, am reuşit să iau titlul cu Silcotub. Mă bucur pentru faptul că aşa cum am propus conducerii clubului, presei şi suporterilor din Vâlcea, am reuşit să facem practic un campionat fără greşeală”, a mărturisit bucuros Tadici după câştigarea titlului naţional.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button