Administratie

Deputatul Frâncu, preocupat de organismele modificate genetic

Recent, deputatul liberal Emilian Frâncu a adresat o întrebare ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, pe tema presupusului efect negativ al consumului de organisme modificate genetic.
„Datorită aplicării riguroase până la rigiditate a normelor Uniunii Europene privind consumul organismelor modificate genetic, în România s-a declanşat o amplă discuţie mediatică pe tema utilizării unor produse precum soia şi porumbul în industria alimentară. În special un anumit post central de televiziune a consacrat spaţii ample acestui subiect, invitând în studio tot felul de persoane mai mult sau mai puţin avizate, care şi-au dat cu părerea în calitate de aşa-zişi specialişti.

Intrigat de modul agresiv în care se pune problema (cu impact economic negativ asupra multor producători agricoli), dar şi deopotrivă îngrijorat de eventuale consecinţe negative asupra stării de sănătate a consumatorilor din ţara noastră, am stat de vorbă cu o un specialist din domeniul siguranţei alimentare, care mi-a spus că riscurile utilizării unor asemenea compuşi alimentari nu este chiar atât de mare.
Opinia sa este că înverşunarea la nivel UE împotriva organismelor modificate genetic se datorează, de fapt, presiunilor unor grupuri de interese care ar dori să excludă aceşti compuşi din alimentaţie, în beneficiul altor producători de materii prime alimentare, iar eventualele efecte negative (şi acestea discutabile) ar putea apare doar la o folosire excesivă.
În această situaţie, vă rog, domnule ministru, să îmi puneţi la dispoziţie concluziile ferme pe această temă ale unor specialişti cu reputaţie incontestabilă, pe care Ministerul Sănătăţii le are sau pe care le poate dobândi”, se arată în scrisoarea trimisă Ministerului Sănătăţii de către deputatul liberal.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button