Liga Nationala

Tadici, un frumos cadou pentru ziua de nastere a managerului Roibu

Tadici, un frumos cadou pentru ziua de naştere a  managerului Roibu

 

Preocupat de tot ce se întâmplă la echipa de handbal feminin, Directorul General al SC Oltchim SA, Constantin Roibu, a ţinut să fie prezent la rândul său la conferinţa de presă, în care s-a anunţat semnarea contractului de antrenor de către Gheorghe Tadici. Coincidenţă sau nu, Constantin Roibu şi-a serbat marţi, 16 mai, chiar ziua de naştere, iar un cadou mai bun decât aducerea lui Tadici la Oltchim, oficialii clubului vâlcean nici că-i puteau oferi.

„Mă bucur să fiu prezentat la Vâlcea în această zi, specială pentru domnul Constantin Roibu”, a spus chiar Gheorghe Tadici, care, atunci când Directorul General al SC Oltchim SA a intrat în sala unde avea loc conferinţa l-a felicitat şi i-a oferit două cadouri: o piesă de artizanat incluzând în interior o sticlă de horincă de Zalău şi o sabie Toledo. Fiecare dintre cele două cadouri aveau câte un mesaj anume: „Chiar şi cel mai lung drum începe cu un singur pas”, scria pe-o plachetă ce însoţea sticla de horincă. „Sabia este pentru cazul în care nu ne ţinem de cuvânt şi nu ne facem treaba!, a glumit apoi Tadici.

 

Liga Campionilor nu va mai fi un vis!

 

Managerul Oltchim-ului, Constantin Roibu, a fost de acord că Tadici este însă cadoul cel mai preţios pe care l-a primit de ziua sa de naştere: „Cel mai frumos cadou primit de ziua mea este venirea lui Tadici ca antrenor la Oltchim, lucru pe care încercăm de mai mult timp să-l facem. Deşi între Vâlcea şi Zalău a existat o competiţie, ne-am apreciat reciproc. Tadici a apreciat performanţele clubului Oltchim, iar noi l-am apreciat ca specialist, ca om de handbal, şi asta ne-a şi făcut să dorim o colaborare între noi şi dvs, care-a început cu lotul naţional de junioare, când rezultatele s-au văzut şi s-a demonstrat că a fost o colaborare perfectă”. Apoi, Constantin Roibu a recunoscut că visul după care a tânjit ani la rând, cucrirea Ligii Campionilor, se poate îndeplini în curând: „Chiar dacă am fi câştigat campionatul anul acesta, nu puteam avea pretenţii ca odată cu aducerea profesorului Tadici la Vâlcea să ne fixăm obiectiv câştigarea Ligii Campionilor. E nevoie de-o perioadă de formare şi de închegare a echipei. La lotul pe care-l avem noi, cu o infuzie de jucătoare noi, este normal să existe o perioadă în care echipa trebuie să devină omogenă, să se obişnuiască jucătoarele cu un anumit stil de joc, să formeze cu adevărat o echipă. Ar fi fost desigur destul de greu, poate nu chiar imposibil, ca să atacăm din primul an Liga Campionilor”, a concluzionat managerul SC Oltchim SA, Constantin Roibu.

 

Alegerea cea mai bună

 

Ziua de marţi, 16 mai, a intrat definitiv în istoria handbalului feminin vâlcean şi chiar românesc. Până odinioară cel mai înverşunat adversar al Oltchim-ului, antrenorul Gheorghe Tadici a acceptat să vină la Vâlcea şi să pregătească o formaţie în care se vor regăsi multe dintre vicecampioanele mondiale din Rusia. Anunţul, mult aşteptat de altfel, a fost făcut de preşedintele Ioan Gavrilescu într-o conferinţă de presă extraordinară desfăşurată chiar la sediul sponsorului principal al clubului vâlcean. Evenimentul a fost cu atât mai excepţional cu cât, în aceeaşi zi, îşi serba o frumoasă vârstă şi Directorul General al SC Oltchim SA, Constantin Roibu. Nici că se putea un cadou mai potrivit pentru omul care se confundă practic cu istoria celui mai galonat club de handbal feminin din România, dar al cărui vis, câştigarea Ligii Campionilor, nu a fost niciodată până acum atins. Aşa cum se spune, nu e niciodată prea târziu, iar Tadici şi jucătoarele pe care Oltchim-ul le-a transferat deja pentru sezonul viitor pot să-i aducă marea bucurie. Dar nu mai devreme de 2008, pentru că mai întâi trebuie cucerit titlul naţional.

După aproape trei decenii la cârma clubului, Ioan Gavrilescu este, poate, cel mai fericit dintre toţi oficialii vâlceni. În sfârşit, poate să-şi desăvârşească activitatea cu cel mai spectaculos trofeu din istorie. Acum are şi cu ce! „Am rezolvat definitiv problema antrenorului principal al echipei Oltchim. Numele Gheorghe Tadici a apărut în coloanele presei de mult timp, cel puţin de două luni de zile, şi am recunoscut la ultima conferinţă de presă a clubului, atunci când am făcut prezentarea jucătoarei Steluţa Luca, faptul că pe lista antrenorilor posibili se găseşte şi numele lui Tadici. Până luni nu am putut să dăm un răspuns cert în această privinţă, pentru că ar fi fost neacoperit de fapte. Era doar dorinţa noastră, poate şi a sa, de a veni la Rm. Vâlcea, dar nu aveam certitudinea unui contract sigur. Acum însă este cert: Gheorghe Tadici va fi noul tehnician al echipei Oltchim Rm. Vâlcea”, a început Gavrilescu.

 

Tadici nu vrea bani, ci performanţă

 

Preşedintele CS Oltchim a fost plăcut surprins de atitudinea selecţionerului echipei naţionale, care n-a avut la negocierea contractului vreo pretenţie financiară exagerată: „Cât timp au durat discuţiile şi tratativele cu Gheorghe Tadici, în modul cel mai sincer posibil vă spun că m-a surprins faptul că acesta nu a avut pretenţii financiare deosebite sau altele vizavi de condiţiile pe care noi le-am oferit din primele discuţii purtate. Este şi acesta un lucru care mă face să cred că treaba va merge foarte bine în continuare la Oltchim. Amânarea deciziei din partea domniei sale se datorează unui singur lucru: Tadici lucrează în Zalău din anul 1974 şi a fost unul dintre puţinii antrenori de handbal de nivel înalt, de Ligă Naţională, care nu şi-a schimbat până în prezent locul său de muncă. Tadici are o familie frumoasă, o familie serioasă, o soţie şi o mamă deosebită, are doi copii, băieţi mari, care sunt mai înalţi decât tatăl lor, care fac de asemenea sport de performanţă, sunt voleibalişti, cel mare la echipa masculină de Divizia A din Zalău, celălalt mai mic la Clubul Sportiv Şcolar din localitate. I-a venit aşadar foarte greu să se rupă de familie şi de oraşul Zalău, unde m-am convins că este foarte apreciat, stimat, cunoscut, respectat, de toţi oamenii care-l înconjoară. Sunt ferm convins că avea nevoie de acest timp de gândire. Nu este nici un secret că noi l-am dorit la Vâlcea şi anul trecut, dar din motivele enunţate anterior, domnia sa n-a putut să se rupă de club, de oameni şi de familia sa din Zalău”.

 

Performanţa echipei naţionale i-a ambiţionat pe vâlceni

 

Convinşi de performanţa echipei naţionale a României, ajunsă vicecampioană mondială la turneul final din Rusia din decembrie 2005, oficialii clubului vâlcean au încercat să încropească la Oltchim o trupă la fel de invincibilă, pe scheletul acelei echipe conduse cu mână forte de însuşi Gheorghe Tadici. „Acel rezultat ne-a ambiţionat şi pe noi, astfel că încercăm acum să construim o echipă competitivă, care este mai puţin interesată de performanţă pe plan intern, având ca prim obiectiv succesul pe plan european. Sigur că acest lucru la nivel declarativ pare simplu, oricine poate face asemenea afirmaţii, trebuie însă ca această performanţă să fie acoperită şi pregătită foarte bine. În programul nostru de pregătire al viitoarei echipe, trei lucruri au fost determinante. În primul rând asigurarea resurselor financiare, fără de care nu poţi să susţii nici o activitate, în nici un domeniu, apoi, în al doilea rând încercarea de a transfera la Rm. Vâlcea un număr de 5-6 jucătoare de valoare, care să poată susţine aceste ambiţii ale clubului nostru. Şi nu în ultimul rând, găsirea celui mai indicat tehnician din România, capabil ca în momentul în care va dispune de cele două elemente menţionate anterior, să poată să constituie o garanţie pentru noi în ideea transpunerii în faptă a acestor obiective pe care ni le-am auto-impus”, a mărturisit Gavrilescu.

 

Zălăuanul nu a fost singurul vizat

* Gavrilescu: „Acum 4-5 ani, aş fi spus că Tadici nu poate veni la Vâlcea decât peste cadavrul meu!”

 

Acum, preşedintele Ioan Gavrilescu recunoaşte că au mai fost vizate şi alte nume pentru funcţia de antrenor principal: „În mintea noastră s-au mai vehiculat încă două nume, dar am ajuns la o concluzie că omul cel mai indicat este Gheorghe Tadici. De ce el, nu este nici un secret pentru mine, nici pentru noi, nici pentru presă, nici pentru domnul Tadici! Pentru că ne-au exasperat jucătoarele noastre şi antrenorii cu nişte rezultate foarte slabe, încă de anul trecut. Până la a lua această decizie în privinţa lui Tadici, la urechile mele au ajuns tot felul de atenţionări, ca să le zic aşa, unele directe, altele indirecte, unele reale, altele parşive. «Cum domnule, îl luaţi pe Tadici?» Este foarte adevărat şi tot în sprijinul corectitudinii şi al cinstei pe care pretind eu că mă caracterizează, vreau să vă spun că dacă m-ar fi întrebat cineva acum 4-5 ani că Tadici poate să ajungă vreodată la Rm. Vâlcea, răspunsul meu era unul singur. Se poate, dar numai peste cadavrul meu!”.

 

Tadici are mână liberă

 

„Tadici a dovedit ani de zile că este un foarte bun tehnician, iar rezultatele lui susţin afirmaţia mea. În acelaşi timp, Tadici a arătat mereu şi ca un om care-şi vede foarte bine interesul, lucru care trebuie apreciat la oricare om care face o anumită activitate, unde trebuie să fii direct interesat ca treaba să-ţi meargă bine, pentru ca să fii stimat, apreciat şi recompensat ca atare. Gheorghe Tadici este un tip pretenţios şi poate chiar dur. Dar la nivelul gândirii şi al mentalităţii jucătoarelor române, din păcate şi cu precădere a jucătoarelor de la Rm. Vâlcea, care primesc influenţe nefaste din mai multe direcţii, le trebuie un om precum Tadici. Un om pretenţios, nu un om rău, pentru că, să ştiţi, în pofida aparenţelor, pot să vă spun cu mâna pe suflet că Tadici este un om cu o sensibilitate sufletească deosebită. În afara calităţilor pe care le-am enumerat, are şi o altă mare calitate, este un om corect şi bătăios. Ştie şi se bate pentru o cauză dreaptă. Şi de asta ni l-am dorit. Sper ca şi jucătoarele noastre să înţeleagă, pentru că nu este exclus ca unele dintre ele să nu se bucure de venirea lui Gheorghe Tadici la echipă, din motive care sunt cunoscute şi uşor de anticipat. Nici unui subaltern nu-i convine când şeful este pretenţios, corect, dur, şamd. Toate lucrurile acestea nu convin la toată lumea. Dar noi îi dăm mână liberă, nu vom face în nici un fel, cum n-am făcut niciodată – am făcut ce-i drept greşeli suficiente, din care încerc să învăţ – însă unul singur nu l-am făcut: nici o imixtiune în treburile antrenorilor. Şi n-o voi face nici de acum, mai ales în cazul Tadici, pentru că bineînţeles el nici nu-mi va permite! Diverşi oameni, unii cu intenţii bune, alţii cu intenţii mai puţin bune, mi-au spus încă dinainte: «Domnule Gavrilescu, îl aduci pe Tadici, îl aduci pe dracul în casă! Eşti conştient pe cine iei?». Pentru că asta este imaginea lui Tadici! Însă eu vă spun sincer că Tadici nu este aşa cum îl vedeţi dumneavoastră din meciuri, după felul cum reacţionează!”, a încheiat Gavrilescu.

După ce a inventat handbalul la Zalău,

Vrea să aducă Liga Campionilor la Vâlcea

Gheorghe Tadici a părut în prima sa conferinţă în calitate de antrenor la Oltchim, la fel ca şi pe banca tehnică, un om sigur pe el. „Respect eforturile pe care SC Oltchim şi clubul le face pentru ca handbalul feminin românesc să fie reprezentat la cel mai înalt nivel şi sigur că îmi doresc şi eu ca numele oraşului, al sponsorului, să fie reprezentat cu succes, atât pe plan intern (cu un respect deosebit, cum a fost şi până acum), cât şi pe plan extern. Vreau să vă spun că Directorul General Constantin Roibu, care-a fost principalul catalizator în ceea ce mă priveşte hotărârea mea de a mă rupe, după 32 de ani de activitate, de Zalău! Acolo am pus bazele performanţei sau mai bine zis, dacă vreţi, eu am inventat handbalul la Zalău, pentru că în 1974 nu se practica decât voleiul şi baschetul la fete şi băieţi. Îmi aduc aminte că în 1979, în detrimentul Chimistului – care-l avea ca antrenor pe regretatul profesor Cincă, cu care am şi fost de altfel în relaţii foarte bune cu el, la Hunedoara – am promovat în prima divizie. Cred că aceste rezultate de la Zalău, alături de celelalte obţinute la nivelul echipelor naţionale de junioare, de tineret şi la nivel de junioare, au fost cele care m-au recomandat pentru opţiunea pe care clubul Oltchim m-a preferat şi pentru care domnul Roibu m-a convins să vin aici”, a recunoscut Tadici.

Înainte de a pleca de la Zalău, Tadici a petrecut alături de fostele sale eleve la un mini-banchet: „La acest banchet au participat toate oficialităţile de la nivel de oraş şi judeţ. Pot să spun cu mâna pe inimă că ne-am despărţit destul de greu. Am hotărât însă că pentru ceea ce a făcut domnul Roibu pentru mine pe vremea când eram antrenor la echipa naţională de junioare, generaţia de jucătoare născute în 1979-1980, care-a ieşit campioană europeană şi mondială, deci pentru omul Roibu în primul rând am hotărât să mă aliez gândurile sale despre echipa puternică pe care vrea s-o facă la Rm. Vâlcea, să pun deci umărul pentru îndeplinirea unui vis al său mai vechi. Eu mă gândesc în plus şi la o continuitate între echipa de club şi cea naţională, pentru o calificare şi o medalie la JO 2008, de fapt obiectivul pe care îl am stipulat în contractul cu FRH. Această perioadă, 2006-2008, este şi aceea pentru care am semnat cu Oltchim”.

Altfel, antrenorul adus cu surle şi trâmbiţe de la Zalău, precum un împărat, este mulţumit că la Vâlcea va avea parte de o echipă formată din jucătoare extrem de valoroase, cu care poate să atace peste doi ani Liga Campionilor: „S-au regrupat aşadar la Vâlcea o serie de jucătoare valoroase, însă vreau însă să vă spun încă de la început că va fi foarte greu să articulez un mecanism care să funcţioneze ca un metronom, pentru că se ştie că acolo unde sunt foarte multe valori sau multe vedete e foarte greu să rezolvi problemele şi există o multitudine de factori care contribuie la obţinerea succesului. Nu sunt un antrenor dur, ci exigent. Cred că nu-mi aparţine duritatea. Jucătoarele vă şi pot spune că Tadici nu e un dur. Sunt însă exigent. Ori dacă exigenţa înseamnă duritatea, atunci asta e! Vreau să am mereu parte de jucătoare profesioniste”.

Gheorghe Tadici vrea să-şi atragă încă de la început simpatia suporterilor şi-i îndeamnă să participe activ la reconstrucţia unei mari echipe, printr-o galerie pe măsură: „Îi invit pe toţi suporterii să participe la reconstrucţia acestei echipe. Eu am jucat aici cu sala arhiplină şi-mi aduc mereu aminte cum trepida podeaua sub picioare în anii din urmă, şi numai faptul că vedeai manifestarea publicului le bloca pe adversare. În acelaşi timp, acest public purta echipa spre victorie, şi ştiţi foarte bine rezultatele de excepţie care s-au făcut la Vâlcea şi-nainte de 1989 şi după aceea”.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button