Economie

Roibu cere PSD şi PD-L să nu se mai laude că au rezolvat cazul Oltchim

• în această săptămână, statul român va notifica oficial Comisia Europeană, în vederea aprobării ajutorului de stat pentru combinatul vâlcean

Săptămâna trecută a fost una extrem de agitată pentru Oltchim. Un miting care a creat vii controverse, două conferinţe de presă susţinute de managerul general al societăţii, Constantin Roibu, zeci de declaraţii politice – au făcut din Oltchim subiectul nr.1 al finalului de mai 2009.

Săptămână fierbinte

Totul a plecat de la mitingul salariaţilor Oltchim, organizat de Sindicatul Liber din societate, care a cuprins un marş prin centrul Râmnicului şi mai apoi, câteva scandări care au pus pe jar atât conducerea combinatului, cât şi liderii politici locali.

Sutele de manifestanţi nu s-au sfiit să-i înjure copios pe politicieni, în frunte cu ministrul democrat-liberal al Economiei, Adrian Videanu. De scandările nu prea măgulitoare nu a scăpat nici preşedintele Consiliului Judeţean, pesedistul Ion Cîlea. Urmarea: atât PSD, cât şi PD-L s-au acuzat reciproc de manipularea sindicaliştilor. La rândul său, Constantin Roibu a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat că îşi va da demisia dacă sindicaliştii se vor mai lăsa o dată manipulaţi. Deocamdată, nimeni nu poate spune cu precizie despre ce manipulare este vorba şi din partea cărui partid. Directorul general al Oltchim a cerut depolitizarea manifestărilor sindicale şi a cerut tuturor politicienilor să fie mai rezervaţi în declaraţii atunci când vine vorba de soarta Oltchim. În tot acest context, liderii PSD şi PD-L recunosc faptul că viitorul coaliţiei la Vâlcea este destul de înnegurat, în condiţiile în care s-a ajuns la asemenea atacuri violente.

Politicienii, sfătuiţi să nu se mai laude

Surprinzător, la finele săptămânii trecute, Constantin Roibu participă la o nouă conferinţă de presă la Primăria Râmnicului, alături de toţi liderii PD-L Vâlcea, dar şi de europarlamentarul democrat-liberal, Marin Jean Marinescu. Nu au lipsit edilul Râmnicului, Mircia Gutău, preşedintele PD-L Vâlcea, senatorul Dorel Jurcan, deputaţii Sorin Zamfirescu şi Samoil Vâlcu, primvicepreşedintele Romulus Bulacu dar şi candidatul organizaţiei judeţene la PE, Dan Fiera. Timp de o oră şi jumătate, Constantin Roibu şi ceilalţi participanţi la întâlnirea cu presa, au încercat să explice încă o dată situaţia Oltchim. Mesajul pe care Roibu a dorit să-l transmită de această dată a fost însă următorul: PSD şi PD-L trebuie să se abţină din a politiza cazul Oltchim, din a profita electoral de pe urma situaţiei grele a combinatului. Nu au lipsit însă nici vocile care au interpretat prezenţa lui Roibu în mijlocul democrat-liberalilor drept un semnal electoral. Directorul general al Oltchim a respins însă orice asemenea zvon, declarând că participarea sa la respectiva conferinţă de presă nu are decât scopul de a depolitiza discuţiile de pe marginea cazului Oltchim.

Sindicaliştii, acuzaţi că s-au lăsat manipulaţi

„Nu am venit pentru a-i face campanie lui Marin Jean Marinescu, şi nici pentru a face campanie PD-L. Am venit să fac dreptate cu privire la ceea ce s-a întâmplat în data de 26 mai, atunci când a avut loc în faţa Prefecturii mitingul organizat de Sindicatul Liber din Oltchim. Cu părere de rău vreau să spun că problema Oltchim-ului a devenit una de dispută politică şi s-a greşit de mai multe ori şi de mai mult timp, nu numai acum, de când a început campania electorală pentru europarlamentare. Atât PSD, cât şi PD-L au făcut de multe ori exces de zel vizavi de problema Oltchim, ieşindu-se în presă din partea fiecărui partid şi spunându-se că s-a rezolvat şi s-au făcut intervenţii vizavi de această chestiune. Din păcate, până în momentul de faţă, problema Oltchim nu este rezolvată. O spun cu toată convingerea – cel puţin la Uniunea Europeană, Marin Jean Marinescu este singurul europarlamentar care a avut intervenţii mai mult decât benefice Oltchim.
Revenind la miting, este neplăcut – şi mie îmi pare rău pentru angajaţii Oltchim-ului, care au ieşit în stradă din teama că-şi vor pierde locurile de muncă, că s-au lăsat manipulaţi. Mitingul, în care cereau siguranţa locurilor de muncă, s-a transformat într-o manifestare politică. Aş fi foarte curios şi am să încerc să aflu, cum a avut loc această manipulare, cine se află în spatele ei, pentru că este total neplăcut. În conferinţa de presă pe care am susţinut-o la Oltchim, am declarat că nu ne solidarizăm cu această acţiune, iar în situaţia în care sindicatul va încerca pe viitor să manipuleze oamenii şi să transforme acţiunile lor în manifestări politice, ne vom da demisia în bloc.
Vizavi de cine a greşit sau cine a ajutat Oltchim, trebuie să spun că s-au făcut greşeli şi de-o parte, şi de alta. Aşa cum s-au adus acuzaţii în timpul mitingului, că un europarlamentar al PD-L-ului a acţionat împotriva Oltchim-ului cu petiţia depusă de PCC la UE, aşa cum se ştie de implicarea fostului deputat PD-L Ungureanu în acţiuni împotriva Oltchim, s-au făcut greşeli destul de recente şi din partea PSD-ului. Vă dau un exemplu: în cadrul Camerei Deputaţilor, şeful PSD al Comisiei Buget-Finanţe, în momentul în care s-a analizat cazul Oltchim, a fost pe faţă împotrivă. Au mai fost şi alte intervenţii făcute de miniştrii din cadrul Ministerului IMM-urilor, fără ca aceştia să aibă tangenţă cu problema.
Aşadar, nu am venit aici nici pentru a susţine PD-L, nici PSD, nici pentru a-i convinge pe oamenii din Oltchim să-şi dea votul pentru un anume partid, ci pentru a face dreptate şi a spune adevărul”, a spus Roibu în debutul conferinţei de presă.

Conducerea Oltchim merge pe ajutor de stat

Managerul general al Oltchim nu s-a ferit să aprecieze contribuţia europarlamentarului Marin Jean Marinescu, despre care a spus că a fost cel care a ajutat cel mai mult societatea la Bruxelles. „Vizavi de intervenţiile făcute de domnul Marinescu la Bruxelles, cel mai mare bine pe care l-a făcut Oltchim-ului, a fost aranjarea unei întâlniri între comisarul european Neelie Kroes, care are în subordine Direcţia Generală Competiţii din cadrul UE, care analizează cazul Oltchim, cu domnul ministru Videanu. De asemenea, o altă intervenţie făcută la rugămintea mea s-a consumat atunci când a stat de vorbă cu directorul adjunct al comisiei”, a spus Constantin Roibu. Acesta a explicat şi paşii care vor fi făcuţi în continuare, fără a se sfii să afirme că fără petiţia PCC susţinută de europarlamentarul PD-L, Nicolae Vlad Popa, lucrurile s-ar fi rezolvat mult mai rapid. „Este adevărat, petiţia depusă de PCC a îngreunat rezolvarea cazului. Pot spune cu toată tăria că în situaţia în care n-ar fi fost depusă nicio petiţie, cazul nostru ar fi fost rezolvat încă din 2008. Petiţia despre care vorbim este depusă încă din luna martie 2008 iar scurgerea celor 90 de zile începe din momentul în care se face notificarea comisiei. Noi am solicitat până acum comisiei întâlniri informale, în care am prezentat situaţia Oltchim, ne-am consultat cu membrii comisiei, am făcut tatonări pentru a afla punctul lor de vedere pentru a putea face o notificare corectă şi a nu pierde timpul. În acest stadiu suntem acum. Dacă faci o notificare greşită, trebuie să faci alta, după primirea răspunsului. Dacă, de exemplu, în notificare arăţi că împrumutul solicitat nu este ajutor de stat iar comisia, în termenul de 90 de zile, constată că este ajutor de stat, trebuie să faci altă notificare, pentru ajutor de stat. În acest fel, se pierde foarte mult timp.
Astăzi am avut la Bucureşti, la Consiliul Concurenţei, teleconferinţă cu directorul general şi cel adjunct de la Competiţii (acesta din urmă chiar a menţionat intervenţia lui Marinescu şi a asigurat partea română că vor fi obiectivi şi că nu vor lăsa influenţaţi de petiţiile depuse de PCC). La întâlnire au mai participat reprezentanţii Ministerului Finanţelor, Eximbank, AVAS şi Ministerul Economiei. Probabil vom merge pe notificare pentru ajutor de stat şi program de restructurare. Şi dacă noi nu am avut dreptate şi Oltchim nu a fost în dificultate înainte de declanşarea crizei, PCC sigur va reclama hotărârea comisiei şi vom ajunge la Curtea de Justiţie de la Luxemburg. Bineînţeles că nu vom putea aplica decizia până când nu se judecă cazul. Luni vom hotărî dacă vom merge 100% pe această variantă a ajutorului de salvare care se dă pentru 6 luni de zile. După 6 luni de zile, trebuie să începi programul de restructurare, lucru de care eu m-am ferit foarte tare. Program de restructurare nu înseamnă numai reducere de personal, ci şi reducere de activitate. Noi sperăm că, o dată preluată piroliza de la Arpechim va rezulta o societate mai mare, acest program de restructurare nu ne va influenţa foarte mult. Ideea pe care mergem este să creştem activitatea Oltchim şi cifra de afaceri
Este bine să spunem că în data de 12 iunie are loc o vizită la nivel de şefi de stat la Bruxelles, cu participarea ministrului Economiei. Domnul Marinescu s-a ocupat din nou de perfectarea unei noi întâlniri cu membrii Comisiei Europene, pentru rezolvarea cazului Oltchim. Aşadar, după ce vom depune săptămâna viitoare notificarea, avem promisiunea de la comisie că se va aproba accesarea garanţiei de la Eximbank în maximde 30 de zile, înainte de a se intra în vacanţa de vară. În acest fel, vom putea primi banii pentru preluarea pirolizei de la Piteşti, efectuarea reparaţiilor şi pornirea acestora. Eu sper ca cel târziu la sfârşitul lui august să pornim piroliza de la Piteşti iar Oltchim să înceapă să funcţioneze aproape de capacitate”, a explicat directorul general al Oltchim. Constantin Roibu şi-a încheiat discursul, cerându-le politicienilor să nu se mai laude pe seama Oltchim: „Aşadar, şi PSD, şi PD-L, au încercat să ajute Oltchim. Eu aş sugera ca de-acum înainte – pentru că un miting ca cel de zilele trecute ar putea degenera şi împotriva altui partid, să nu ne mai lăudăm în presă înainte de a rezolva problemele. De fapt, este o problemă economică a judeţului şi ar trebui să ne dăm mâna pentru a spune apoi că noi am rezolvat problema Oltchim”.

Marinescu: „Să spui că PD-L vrea să distrugă combinatul, e o mizerie”

La rândul său, Marin Jean Marinescu a îndemnat la calm şi a cerut presei, dar şi colegilor săi, mai multă moderaţie atunci când vine vorba de combinatul vâlcean. „Eu aş vrea să vă spun că ceea ce se întâmplă nu e bine. În momentul în care există o astfel de anchetă, Comisia Europeană monitorizează tot, inclusiv ce se scrie în ziare. Eu am fost acolo, dar nu am spus nimănui, pentru că mi se pare normal. Nu o fac prin ziare, mă duc, îmi fac treaba, când s-o termina, vedem ce se întâmplă. În asemenea situaţii, nu trebuie să spui nimic. Eu am mai trecut prin aşa ceva. La ultima venire a mea la Vâlcea, am spus că trebuie să fie linişte şi pace, până când se rezolvă problema, aşa cum a fost la Ford. Şi acolo a încercat o persoană să dea declaraţii anapoda, dar a fost liniştit repede.
Acum, să spun un lucru în legătură cu Nicolae Vlad Popa. El a făcut parte din Comisia de Petiţii, unde ajung sute de asemenea documente. Când vine o petiţie din România, Comisia o dă unui membru din această ţară. Atât a făcut Vlad Popa. Nu există niciun răspuns oficial de la Comisia de Petiţii. Eu cred că lucrurile sunt interpretabile. Eu i-am reproşat doar că nu m-a informat în legătură că există o petiţie din regiunea mea. Dar să spună cineva că cineva de la PD-L vrea să dărâme Oltchim, când Videanu mi-a spus încă de acum trei luni că împreună cu Pogea va susţine combinatul, asta e o mizerie.
În continuare, miniştrii Videanu şi Pogea vor susţine ceea ce au spus că fac şi sperăm că răspunsul comisiei va fi cel dorit. Vizavi de timpul în care se va rezolva, nu pot face decât ce-am făcut la Ford, când am spus comisiei că problema trebuie rezolvată cât mai repede. Termenul este de 90 de zile; răspunsul poate fi dat mai repede sau mai greu”, a spus Marinescu.

Roibu: „Sper ca angajaţii Oltchim să se trezească”

Întrebat de redacţia Arena cum comentează declaraţiile făcute recent de europarlamentarul PSD, Adrian Severin, care afirma că doar partidul pe care-l reprezintă a ajutat Oltchim, Constantin Roibu a preferat un răspuns elegant. „Mie nu mi se poate întâmpla decât un singur lucru: să plec de la Oltchim. Nu este însă corect faţă de nişte oameni, indiferent de la ce partid sunt. Nu pot să fiu indiferent faţă de domnul Marinescu, care este şi vâlcean şi care a avut bun simţ să ajute şi să susţină cazul Oltchim fără să se bată cu cărămida în piept. Repet: mai mult decât să fie dat afară de la Oltchim, nu pot păţi, dar măcar am conştiinţa faptului că am făcut dreptate. Sper să se trezească angajaţii Oltchim şi să nu se mai lase manipulaţi. Nu este normal ca atunci când încearcă să-şi susţină problemele, cineva să le transforme manifestarea într-una politică. Dacă se vor lăsa iar manipulaţi, riscă să-şi piardă locurile de muncă. Am încercat, noi cei din conducere, să nu ne implicăm în politică, să fim echidistanţi şi corecţi cu toată lumea. Poate şi acesta este motivul pentru care am reuşit să creştem cifra de afaceri de la 78 de milioane de euro în 1992, la 528 milioane euro în 2008. Din păcate, s-a dus o politică proastă privind privatizările în România. Aveţi exemplul USG care sunt deţinute de o societate cu capital de stat din Polonia, cu Romtelecomul deţinut de o societate cu capital de stat din Grecia, cu Electrica achiziţionată de o societate de stat din Cehia. Oare la noi nu s-ar fi putut face acest lucru, să ne dezvoltăm din punct de vedere economic? În plus, mai e un aspect: Oltchim a rămas ultima societate cu profil petrochimic din România. Dacă se doreşte să se care sare din România în Ungaria şi să aducem clor, acid clorhidric, hipoclorit de sodiu şi leşie pentru a trata cazanele CET-urilor din România şi apa potabilă, asta ne este soarta. Este anormal ca o ţară ca România, care deţine resurse de gaze şi petrol, să nu ai industrie petrochimică şi să depinzi de alte ţări. În ceea ce mă priveşte, pentru mine voi câştiga o pâine oricând. Aşa cum am fost în stare atâţia ani de zile să asigur pâine pentru mii de oameni – şi s-a mâncat o pâine bună la Oltchim ani de zile, o să fiu în stare şi dacă plec de la Oltchim să câştig o pâine pentru familia mea”.

Gutău acuză PSD de „mizerii”

Mircia Gutău a preferat însă un atac direct la adresa PSD, declaraţiile sale făcându-l pe Constantin Roibu să se delimiteze de turnura politică pe care risca să o ia dialogul cu presa. Directorul Oltchim l-a întrerupt pe Gutău din declaraţii şi a anunţat că se retrage în sală. A făcut însă acest lucru câteva minute mai târziu, când conferinţa de presă a căpătat serioase conotaţii politice. „Nu pot accepta obrăznicia PD-L, care vin doar în campanie şi încearcă să arunce cu noroi în celelalte partide. Dacă sunt atât de bărbaţi, de ce nu au făcut-o cât au fost la guvernare? Dacă nu era domnul Roibu, Oltchim nu mai era de mult. Ar trebui să-i ridicăm statuie pentru eforturile pe care le-a făcut. Dar să vii în campanie electorală, după ce dimineaţă eşti la guvernare iar după-amiază eşti în opoziţie, şi să spui ca Adrian Severin că PD-L s-a opus rezolvării cazului Oltchim, asta este o mizerie”, a spus Mircia Gutău, care nu a reuşit însă să-şi termine discursul. La rândul său, Marinescu a avut grijă să trimită şi el o săgeată otrăvită către Severin: „El a avut jumătate de raport. Eu am avut 5, cât toată delegaţia PSD. Nu a făcut nimic pentru România; nici măcar, în acea jumătate de raport, nu a reuşit să scoată mai mulţi europarlamentari pentru România. Măcar să se fi zbătut pentru acest lucru”.

PD-L vrea să rupă coaliţia cu PSD

Că la Vâlcea coaliţia se clatină serios, a recunoscut-o în cadrul conferinţei de presă de vineri şi senatorul Dorel Jurcan, care a dat vina pe conducerea Consiliului Judeţean că a manipulat mitingul de la Oltchim. „Fără îndoială, comportamentul partenerilor noştri de guvernare de săptămâna aceasta, a fost cel puţin neelegant şi nesportiv, încercând să manipuleze o mişcare sindicală. În spatele acestei manipulări este conducerea Consiliului Judeţean. Această discuţie va face obiectul unor discuţii între cele două partide, imediat după europarlamentare”, a spus liderul PD-L Vâlcea.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button