Liga Nationala

HC Oltchim, acest „Real Madrid” din handbalul feminin românesc

HC Oltchim, acest „Real Madrid” din handbalul feminin românesc

 

  Salarii exorbitante, vedete de primă mână, spectacol handbalistic de calitate, sală arhiplină… Totul face parte din planul pe care conducerea clubului vâlcean îl pune la punct cu minuţiozitate pentru anul viitor. „Revenirea la Oltchim a Steluţei Luca are o importanţă deosebită şi va marca un moment de maximă importanţă în ceea ce priveşte campania sportivă a clubului, pentru revigorarea handbalului vâlcean. Campanie sprijinită de către sponsorul principal, care să adune un nucleu valoros de sportive, în aşa fel încât Oltchim să încerce să redevină ceea ce a fost până în 2002. După ce Steluţa Luca a revenit la Vâlcea, intrăm în plină acţiune de completare a lotului. Pentru mine, după ea, a doua în ordinea sentimentelor este Luminiţa Huţupan-Dinu, care-a jucat la Vâlcea trei ani şi jumătate. Celelalte care vor veni la Oltchim sunt însă în premieră. Steluţa Luca este singura care-a venit în timpul campionatului, restul sunt toate sub contract în această perioadă şi nu pot să vină decât la vară. Dintre cele de acum vizate de noi pentru a rămâne la Oltchim, o singură jucătoare este incertă: Nicoleta Gâscă, handbalistă căreia îi expiră contractul în această vară”, a spus preşedintele Ioan Gavrilescu la întâlnirea cu presa de săptămâna trecută.

Investiţii de 50 miliarde lei pentru sezonul viitor

Pentru a realiza ceea ce şi-au propus, conducătorii clubului vâlcean vor să aloce echipei de handbal feminin un buget considerabil pentru viitorul sezon, aşa cum reiese tot din declaraţiile lui Gavrilescu: „Am încheiat anul 2005 cu un buget de 20 de miliarde de lei, dar pentru 2006 ne-am propus să investim suma de 50 de miliarde de lei. Din aceşti bani, 50 la sută constituie numai salariile jucătoarelor. Aveam nevoie de susţinere şi am găsit-o în contactul de sponsorizare cu societatea-mamă. Vă rugăm acum să mai aveţi puţină răbdare, pentru sezonul viitor, până ce obiectivele nu vor mai fi doar dorinţe ale noastre, ci putinţe ale echipei!”.

 

Se pun bazele celui mai puternic club profesionist din ţară

 

Cu gândul de a schimba din temelii faţa clubului pe care-l conduce, Ioan Gavrilescu a anunţat că la Vâlcea se pun deja bazele celui mai puternic club profesionist din România, după modelul celor occidentale: „Vrem să devenim de la 1 iulie 2006 primul club de handbal profesionist din România, cu jucătoare angajate ca handbaliste, o meserie de-acum. Pentru a deveni club profesionist trebuie să îndeplinim mai multe condiţii: 1) Să beneficiem cel puţin de o bază sportivă, în patrimoniul propriu sau închiriată pe termen de minim 5 ani. Noi avem această bază, însă deocamdată închiriată doar pentru câte un an. 2) Să avem în lot cel puţin 7 sportive cu licenţă de handbaliste profesioniste. Pentru ca o handbalistă să devină jucătoare profesionistă trebuie să aibă licenţă de handbalistă profesionistă şi să fie angajată cu carte de muncă la un club sportiv profesionist. În privinţa diplomelor care să ateste meseria de handbalistă, acestea vor fi eliberate în curând de FRH. Se va face un proiect de eliberare a acestor licenţe, care va fi definitivat până la finele acestui sezon. Jucătoarele Oltchim-ului, în funcţie de condiţiile FRH, vor fi angajate cu carte de muncă, pentru prima dată legal în România”.

 

O Ligă Profesionistă de Handbal Feminin

 

„Nu multe cluburi din România îşi vor putea permite acest lucru. Pentru că în acest caz, clubul devine angajator şi are de plătit foarte mulţi bani pentru a le asigura salariile jucătoarelor. Astfel, pentru a oferi un salariu net de 30 de milioane de lei trebuie s-o încadrăm pe respectiva handbalistă cu 40-50 de milioane, pentru că intră în calcul şi plata impozitelor. Odată ce ne punem la punct, dorim să constituim Liga Profesionistă de Handbal Feminin. Ca să facem asta trebuie să avem însă cel puţin şase cluburi, constituite conform legii actuale. Încet-încet, veţi vedea că lucrurile se vor aşeza pe un făgaş normal în ceea ce priveşte handbalul profesionist”, a mai spus preşedintele Gavrilescu, care-a amintit apoi şi de unde vine această renaştere a handbalului românesc în general şi vâlcean în particular. „Performanţa de la Mondialele din Rusia, care după părerea mea este de excepţie – şi vă mărturisesc că nu am crezut că se poate întâmpla aşa ceva, dar m-am bucurat enorm pentru ea – trebuie speculată acum. În acest sens, îi felicit pe cei de la FRH că au ştiut să profite de acest lucru. Astfel, după ce o hotărâre guvernamentală din iunie 2003, reglementa faptul că handbalul a devenit sport profesionist, în 22 decembrie, adică la patru zile după mondialele din Rusia, s-a adus o completare la Legea Sportului din anul 2000. Prin aceasta, handbalul este recunoscut şi ca meserie în România, în COR (Codul Ocupaţiilor din România). Acest moment de răsunet a venit să reglementeze aşadar un lucru anormal, cu jucătoare angajate pe nu ştiu unde”.

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button