Diverse

Maria Ciulei pregăteşte tinerele talente ale handbalului feminin vâlcean

Maria Ciulei este recunoscută în Vâlcea pentru munca depusă de-a lungul anilor în slujba handbalului juvenil. În trecut, a antrenat echipe de junioare în cadrul clubului Oltchim, iar în prezent se ocupă de pregătirea unor tinere handbaliste la HC Oltenia, primul club privat din Vâlcea. În interviul care urmează, Maria Ciulei face o scurtă trecere în revistă a carierei sale şi a activităţii pe care o desfăşoară.

• De când sunteţi antrenoare la HC Oltenia?
– De patru ani, iar când s-a desfiinţat centrul de junioare al Clubului Sportiv Oltchim, cu grupa cu care urma să particip în campionatul de junioare III am venit la HC Oltenia.

• În ce campionate sunt angrenate în prezent echipele de la HC Oltenia?
– Deocamdată, HC Oltenia participă doar în campionatele rezervate junioarelor III, însă de anul viitor vom avea şi cadete, iar atunci vom juca şi în campionatele de junioare II. Până să ajungem la Campionatele Naţionale, va trebui să depăşim mai întâi faza judeţeană, iar apoi pe cea interjudeţeană.

• Ce rezultate deosebite aţi obţinut cu echipa de junioare pe care o antrenaţi?
– Anul trecut, am participat la Campionatul Naţional de junioare III, unde am obţinut locul 3I în serie. Anul acesta, conducem detaşat după zece etape cu maximum de puncte şi cu un golaveraj zdrobitor: de aproape 300 la 80. Este de menţionat faptul că seria de acum este puţin mai slăbuţă, având în vedere că celelalte echipe se află abia în primul an de participare în divizia şcolară, chiar dacă au vârsta de junioare III. Ca să compensez lipsa meciurilor din serie am încercat să fac întâlniri bilaterale cu echipe mai puternice sau să particip la diferite cupe.

• Care dintre jucătoarele pe care le aveţi la dispoziţie au valoarea necesară pentru a evolua peste câţiva ani la cel mai înalt nivel, adică în echipa naţională a ţării noastre?
– În lot sunt mai multe jucătoare care consider că se descurcă foarte bine şi care au şanse foarte mari să ajungă cât mai sus. Voi începe cu Mădălina Zamfirescu, o sportivă cu înălţimea necesară şi un braţ extraordinar, despre care cred că are toate calităţile pentru a ajunge o jucătoare de lot naţional. Însă, pentru acest lucru mai trebuie să lucrez foarte mult cu ea. Altă jucătoare foarte bună şi totodată rară este Raluca Preda, o extremă dreapta care pe deasupra este şi stângace. Sper ca şi cele care nu au înălţimea adecvată, precum Anca Badea sau Georgiana Dinulescu, să se afirme prin isteţimea şi tehnicitatea lor. Mai este şi Izabela Roşca, care de obicei pe la toate turneele pe unde am fost este recunoscută drept cel mai tehnic portar. Le mai menţionez pe Oana Bucă, care are o înălţime de 1,73 metri, un inter-centru de perspectivă, şi Diana Hodorog, o extremă cu viteză deosebită, despre care cred că are şanse să devină mai bună decât Ramona Maier. Sper ca în afară de jucătoarele pe care le-am enumerat să se mai ridice şi altele.

• Credeţi că handbalul vâlcean s-a dezvoltat de-a lungul timpului?
– Consider că handbalul judeţean s-a dezvoltat mai ales datorită emulaţiei dintre cluburi. Dacă înainte vorbeam de Oltchim, Chimia şi Energetic, acum a mai apărut şi HC Oltenia. Din competitivitatea noastră întotdeauna a ieşit performanţă, aşa a fost de când lumea, de pe vremea când eram eu la Oltchim şi mă luptam cu regretatul Constantin Cincă. Multe din jucătoarele de top provin din acea perioadă.

• Care dintre actualele componente ale echipei naţionale sau ale Oltchim-ului au fost antrenate de dumneavoastră?
– De-a lungul timpului am lucrat cu Steluţa Luca, Oana Manea, Adina Meiroşu (care a ieşit vicecampioană naţională la junioare II în 1997), Roxana Gatzel, Anişoara Durac, cu toată echipa care a ieşit campioană naţională în 1998, Carmen Niţescu (care a fost campioană mondială în 1995 în Brazilia). În 1989, am adus pentru prima oară titlul naţional la Vâlcea la nivel de senioare, iar unele jucătoare de la Oltchim erau componente ale lotului naţional de junioare, iar aici mă refer în principal la Cristina Dogaru şi Monica Iacob.

• Ce părere aveţi despre comportarea echipei naţionale la Campionatul European din Macedonia, dar mai ales cum vă explicaţi eşecul cu Spania?
– Nu ştiu ce s-a întâmplat în meciul cu Spania, jucătoarele nu s-au regăsit, parcă au fost bătute în cuie, atât din punct de vedere al apărării, cât şi al relaţiilor din atac. Oricum pentru lotul pe care Radu Voina îl are la ora actuală la echipa naţională, cred că rezultatele sunt destul de bune. Şanse mai mari pentru cucerirea unei medalii au fost la Olimpiadă, însă aţi văzut ce s-a întâmplat acolo.
Ovidiu DULĂCIOIU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button