Diverse

Opt familii de vâlceni deţin 300 milioane euro

• DIFERENŢE. Averile bogaţilor Vâlcii – prezentate subiectiv de Capital şi Adevărul

În această săptămână, bogaţii României se lăfăie în două topuri realizate de revista Capital şi trustul Adevărul. Însumate, averile celor mai avuţi oameni ai ţării reprezintă circa o treime din PIB, adică peste 40 miliarde de euro. Deşi nu se poate lăuda cu bogătaşi de talia unui Patriciu, Ţiriac sau Becali, judeţul Vâlcea are totuşi câte 7 reprezentanţi în cele două topuri, „Capital – 300 Bogaţi Români” şi „Adevărul – 500 Miliardari”. La un loc, averile acestor oameni se ridică la aproape 300 milioane euro. În realitate, se pare că cifrele sunt mult mai mari. Realizatorii topurilor cu pricina au luat în calcul, în principal, datele publice, comunicate de Registrul Comerţului şi alte instituţii de profil.

Ca o ciudăţenie, din topul Capital a dispărut Dan Petrescu, patronul firmei de transport Dacos, însă a apărut familia Bojan. În topul Adevărul lucrurile stau exact pe dos: Dan Petrescu apare cu o avere de 20-22 milioane euro, în timp ce familia Bojan nu este luată în calcul. În rest, bogaţii deja consacraţi: Dumitru Becşenescu, Dan şi Dinel Boromiz, Nicolae Sofianu, Ion şi Maria Tudor, Dumitru Crăciunescu şi familia Mutu. Dar să-i luăm pe rând, aşa cum sunt prezentaţi în cele două topuri.

Dumitru Becşenescu – lăudat de Capital

Acesta este creditat de Capital cu o avere de 67-71 milioane euro, în timp ce în Adevărul este creditat cu doar 45-50 milioane euro. Becşenescu derulează afaceri în turism, distribuţie produse petroliere, transporturi, imobiliare şi construcţii. Deşi presa a scris în nenumărate rânduri despre faptul că afacerile sale scârţâie, cei de la Capital au o altă părere. „În ultimul an, am acordat atenţie în egală măsură tuturor afacerilor din grup, dar putem vorbi de o prioritizare a investiţiilor în anumite domenii”, le-a declarat afaceristul celor de la Capital. Mai exact, se arată că numai în Antares Transport s-au făcut investiţii de 2,3 milioane euro, banii fiind folosiţi pentru cumpărarea de autocare. Deşi se pare că intenţionează să vândă compania de transport, Becşenescu estimează o creştere a cifrei de afaceri cu 35%. Laudele nu contenesc: afacerile imobiliare merg de minune, Antares Gas-ul se dezvoltă într-un ritm ameţitor, compania Classfer – operator feroviar se menţine la aceleaşi cote din anii trecuţi, hotelul Fantasy Beach din Mamaia este pe un trend ascendent. Potrivit lui Becşenescu, numai terenurile pe care le deţine (355.000 mp) valorează peste 50 milioane dolari.
În topul Adevărul, Becşenescu este mai sărac cu vreo 20-25 milioane de euro. Explicaţia: oamenii lui Patriciu spun că acesta deţine terenuri în suprafaţă de doar 100.000 mp.

Constantin şi Gheorghe Boromiz – Diferenţe mari de avere

Diferenţe mari între averile prezentate de cele două topuri: în timp ce Capital îi creditează cu 72-75 milioane euro, Adevărul le înjumătăţeşte „bogăţia” la doar 35-36 milioane euro. Astfel, din Capital aflăm că grupul Boromir a început să-şi diversifice afacerile, construind în jurul activităţii principale – cea de morărit şi panificaţie, trei domenii secundare. Investiţiile imobiliare, producţia de furnir şi benzinăriile au adus fraţilor Boromiz un profit mai mare decât cel încasat din activitatea de bază. În 2007, firmele celor doi au înregistrat o cifră de afaceri de 95 milioane euro. Numai Moara Cibin a avut o cifră de afaceri de 24,3 milioane euro. În cursul anului trecut, fraţii Boromir au vândut 2,5 hectare de teren în Sibiu, pe care au încasat 9,4 milioane euro.
Adevărul alocă un articol amplu celor doi fraţi, explicând pe larg etapele parcurse de aceştia în dezvoltarea afacerii: de la 4 salariaţi, firmele lor au ajuns la 3.000. În prezent, în portofoliul companiei intră 5 mori de mare capacitate şi patru fabrici de panificaţie. Fraţii Boromiz sunt decişi să experimenteze în continuare noi afaceri, pentru ca peste ani să nu le pară rău că nu au încercat şi lucruri noi. „Dacă ţi-ai făcut o afacere şi ai senzaţia că ai câştigat şi nu ai investit, competiţia face altceva şi tu eşti cu un pas în urmă. Până şi sufletul mi l-am lăsat zălog în afaceri, totul am pus gaj, proprietăţi, casă, moara lui tata”, le-a declarat Constantin Boromiz celor de la Adevărul. Pentru investiţiile pe care le mai are de făcut, fraţii Boromiz şi-ar dori să acceseze fonduri europene, dar legislaţia nu-i lasă din cauza numărul mare de salariaţi. Până acum, au reuşit să realizeze două modernizări de mori cu fonduri SAPARD, în valoare de patru milioane euro. Întrebat dacă intră în politică, Constantin Boromiz a dat un răspund negativ. „Eu zic lucrurilor pe nume şi ar trebui ca electoratul să mă omoare cu pietre. Când eu îi trimit la muncă şi le spun că nu vor avea avantaje decât muncind, mă vor omorî cu siguranţă la vreun miting”, spune acesta.

Ion şi Maria Tudor – mai săraci în Capital decât în Adevărul

Diferenţe mari de avere: în Capital nu au decât 23-24 milioane euro, în timp ce Adevărul îi creditează cu 70-73 milioane euro. Tindem să le dăm dreptate celor de la Adevărul, mai ales că numai o singură afacere, cea din turism, depăşeşte ca valoare pragul de 20 milioane.
Cei doi au afaceri în turism şi industrie. Potrivit Capital, în cadrul Uzinei Mecanice Rm. Vâlcea au fost realizate investiţii în dezvoltarea şi modernizarea bazelor de producţie, fiind achiziţionate linii de producţie de ţeavă şi profile mecanice. Cifra de afaceri de anul trecut a fost de 8,9 milioane euro. În turism, cei doi au planuri mari: construirea unui hotel de patru stele în Olăneşti, în valoare de 21 milioane euro. Lucrările vor fi încheiate în toamna anului 2009. Familia Tudor mai deţine hotelul Riviera din Mamaia şi un complex hotelier în Olăneşti, de trei stele. În Rm. Vâlcea familia Tudor a început la un nou proiect imobiliar, compus din clădiri de birouri, săli de conferinţe şi un hotel cu 50 camere, de trei stele.
Pentru Adevărul, Ion Tudor a declarat următoarele: „Turismul a mers foarte bine, mai ales cel de week-end. Românii încep să-şi dea seama că litoralul bulgăresc e mai mult film”. În legătură cu noul hotel din Olăneşti, Ion Tudor spune că acesta va avea 640 de camere, piscine, bază de tratament, săli de conferinţe şi restaurant. Legat de Uzina Mecanică, trebuie spus că aceasta are implementat sistemul de calitate conform ISO 9001:2000 cu acreditare de la BVQI Londra. Peste 60% din producţie este pentru export, în ţări ca Italia, Franţa, Marea Britanie sau Olanda.

Nicolae Sofianu – mai bogat în Adevărul

Omul de afaceri este de aproape 3 ori mai bogat în Adevărul (60 milioane euro) decât în Capital (25-27 milioane euro). Adevărul se concentrează în special pentru proiectul de amploare vizând oraşul Brezoi, acolo unde Sofianu a cumpărat 16 hectare de teren. Omul de afaceri vrea să construiască un hotel, un cazinou, un teren de golf şi un centru sportiv şi de agrement. De asemenea, el intenţionează să amenajeze cel mai mare fond de vânătoare din regiune. Pentru acest proiect, vor fi alocate 20 milioane de euro. Mai departe, sunt enumerate afacerile imobiliare: construirea unui bloc de locuinţe şi a unui centru comercial în Piteşti pe o suprafaţă de 5 hectare şi a unui cartier de 800 locuinţe în zona de nord a Râmnicului. Numai Oltcarn Construct a avut anul trecut o cifră de afaceri de 23,7 milioane euro, cu un profit de 4,7 milioane euro.

Dumitru Crăciunescu – şi mai avut

Aceeaşi problemă şi la acest bogat al Vâlcii: de această dată, Capital îi dublează averea (29-30 milioane euro) faţă de Adevărul (15 milioane de euro). Afaceristul apare în acţionariatul a 7 firme. Compania Diana a avut anul trecut o cifră de afaceri de 33,5 milioane euro, cu aproape 25% mai mare decât în 2006. Pe lângă afacerile din industria alimentară, Crăciunescu mai are şi 40 de hectare de teren agricol cultivate cu furaje pentru animale. La acestea se adaugă şi investiţiile imobiliare, în valoare de peste două milioane euro. O altă firmă importantă, Magic Tic-Tac a avut anul trecut o cifră de afaceri de 8,5 milioane euro. Pentru Adevărul, Crăciunescu povesteşte despre începuturile afacerii, lăudându-se că în prezent la firmele sale lucrează 1.200 salariaţi. El spune că deţine şi o fermă de bovine de 4.000 capete. Despre anul 2008, Crăciunescu spune că nu este unul foarte bun, datorită scumpirilor de 40% la materia primă.

Dan şi Dorina Mutu – încet, dar sigur

În sfârşit, estimările din cele două topuri sunt pe aproape: Capital spune 24-25 milioane euro, Adevărul – vreo 20. Pe scurt, din Capital aflăm că soţii Mutu sunt acţionari în patru companii, printre acestea numărându-se şi fabrica de conserve Conservil, pentru care au plătit în acest an 4,5 milioane euro. Familia deţine 21 de magazine Annabella în judeţul Vâlcea iar cifra de afaceri a fost în 2007 de 29,7 milioane euro.

Dan Petrescu – milionar doar pentru Adevărul

În mod bizar, patronul firmei de transport Dacos nu mai este luat în calcul de Capital, ci doar de Adevărul, unde figurează cu o avere de 20-22 milioane euro. Marea întrebare pe care şi-o pun cei de la Adevărul este dacă omul de afaceri vinde sau nu compania. Deocamdată, Dan Petrescu spune că nu a găsit clientul potrivit. Acesta le-a povestit celor de la Adevărul că înainte de 1989 era angajat al Ministerului Afacerilor Externe în Cuba. Venind în România, a decis să-şi deschidă o afacere. Împreună cu un prieten, a cumpărat un microbuz cu care a început să transporte călători. După 17 ani, cifra de afaceri a firmei a crescut ameţitor. În 2007, aceasta a crescut cu 25% faţă de anul precedent. Numai în acest an, au fost cumpărate 16 autocare noi, contra sumei de 5 milioane euro. În plus, în Bucureşti va lua fiinţă un modern service pentru care se vor cheltui 2,5 milioane euro. În acest moment, flota Dacos numără 58 de autocare. Singura afacere în care a pierdut bani a fost cea din taximetrie: 200.000 de euro au fost banii pierduţi în acest bussiness.

Familia Bojan – new entry

De departe, noutatea o reprezintă intrarea acestei familii în topul Capital. Creditaţi cu o avere de 38-41 milioane euro, Felix şi Denise Bojan au dat un „tun” de proporţii anul trecut, când au vândut River Plaza Mall companiei portugheze Sonae Sierra pentru 42 milioane euro. Centrul comercial a fost dezvoltat de firma Setler Mina, ai cărei acţionari sunt familia Bojan şi Viorel Popescu. Familia mai deţine un teren de 2.200 mp în Bujoreni. În plus, Setler Mina a concesionat pe 49 de ani un teren destinat amenajării unei parcări în faţa mall-ului. Felix Bojan mai este acţionar, împreună cu soţia sa, la firma Denix Invest, în timp ce tatăl acesteia, Viorel Popescu este acţionar la WIP Impex.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button