Ancheta

Mansardările, în sfârşit subiect de anchetă

Mansardarea blocurilor reprezintă şi la Vâlcea un bun prilej pentru unii constructori de a scoate profituri imense cu cheltuieli minime. Reprezintă, de asemenea, o nouă sursă de corupţie şi evaziune fiscală. În primul rând, datorită faptului că unii angajaţi din instituţiile care emit autorizaţii de construcţii au prostul obicei de a primi şpagă pentru a favoriza firme de garsonieră, fără nicio experienţă în domeniu, să dea tunuri. În al doilea rând, pentru că, adesea, cei care vând mansarde trec în actele notariale sume mult mai mici decât cele pretinse în realitate de la cumpărători. Încasând o mare parte din bani la negru, acestea plătesc la stat impozite mult mai mici decât ar fi normal.

ISU, depăşit de situaţie

De parcă toate acestea nu ar fi de ajuns, unii constructori câştigă miliarde din această afacere luând ochii asociaţiilor de proprietari cu mici mărunţişuri, cum ar fi trei-patru găleţi de var pe scară, câteva uşi şi geamuri termopan, etc. Despre ilegalităţile legate de povestea mansardelor se poate vorbi la nesfârşit, însă, după întâmplarea de săptămâna trecută, când pe strada Gib Mihăescu un incendiu a mistuit câteva astfel de construcţii, ne-am amintit şi de o altă latură a unui material pe care îl prezentam anul trecut. Atunci, făceam câteva referiri la marea corupţie din Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, unde se spunea că mai marii instituţiei ar fi făcut angajări pe bază de mită. Sumele plătite pentru un post la pompieri se ridicau la câteva mii de euro, dar, ca de obicei, acest caz nu a atras atenţia organismelor abilitate. Acum, modul haotic în care pompierii vâlceni au gestionat situaţia pe de Gib Mihăescu ne determină să tragem un nou semnal de alarmă pe această temă. Reporterii noştri, dar şi locatarii din zona cu pricina au confirmat ipoteza că angajaţii ISU nu au făcut decât să extindă şi mai mult focul, mutându-l dintr-o parte într-alta. Depăşiţi de situaţie, pompierii au avut noroc cu detaşamentul de specialişti de la Oltchim, care s-a dovedit într-adevăr eficient în lupta cu flăcările. Primim foarte des tot felul de comunicate legate de măsurile luate de ISU pentru prevenirea unor catastrofe, dar şi situaţia de săptămâna trecută ne dovedeşte că, în faţa unui fapt concret, reprezentanţii acestei instituţii sunt total pe dinafară. Ce s-ar fi întâmplat oare dacă toate apartamentele tip mansardă din blocul S7 ar fi fost locuite, dacă incidentul s-ar fi soldat cu victime iar pompierii ar fi afişat aceeaşi incompetenţă? Probabil că nici atunci autorităţile n-ar fi ras nişte capete, dar cu siguranţă că toată presa ar fi tratat mult mai atent acest subiect.

Primăria şi Consiliul Judeţean ajută familiile rămase fără locuinţe

Primarul Mircia Gutău şi preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, au încercat pe cât posibil să vină în sprijinul familiilor afectate, instituţiile conduse de aceştia oferindu-se să participe la refacerea mansardei distruse în urma incendiului de luni seara. Este vorba atât de furnizare tablei pentru un nou acoperiş, cât şi de susţinerea familiilor rămase fără locuinţă. După curăţarea mansardei de resturile rămase în urma incendiului, Consiliul Local Municipal se va implica şi în refacerea acoperişului. Mai mult, în şedinţa Consiliului municipal a fost lansată şi o propunere pentru alocarea  a 3 miliarde de lei vechi – sprijin pentru finalizarea lucrărilor. Gestul celor doi demnitari este lăudabil. La fel şi iniţiativa subprefectului Anuţa Handolescu, care a cerut formarea unei comisii mixte pentru inventarierea tuturor construcţiilor tip mansardă din judeţ. Comisia va verifica documentaţiile de urbanism care au stat la baza mansardărilor şi existenţa căilor de acces la aceste construcţii în caz de incendiu. Activitatea comisiei se va desfăşura până în data de 15 august, când vom avea şi concluziile verificărilor efectuate. Tot atunci, aşteptăm şi sancţionarea celor vinovaţi. E.D.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button